ZwolleDoet Logo

Voor jong en oud

Vrijwilligerswerk is voor jong en oud. Voor iedere leeftijd is er wel geschikt werk te vinden.

Wat past er bij jou?

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk dat we snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je daarom graag mee!

Vrijwilligerswerk

Of het nu eenmalig is of structureel, vrijwilligerswerk werkt!

Word vrijwilliger bij ZwolleDoet!

Wat voor jou een kleine moeite is, biedt een ander vaak al een heleboel steun. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten in de thuissituatie van hulpvragers. Je hoeft geen bepaalde opleiding te hebben. Motivatie staat voorop. Wij bieden de volgende vrijwilligersdiensten & trainingen aan:

Word vrijwilliger in een thuissituatie

Wanneer iemand voor een ander zorgt kan het zomaar zo zijn dat diegene minder tijd heeft én neemt voor zichzelf. Om overbelasting te voorkomen zetten we regelmatig vrijwilligers in de thuissituatie in. Bijvoorbeeld om te koken of een spelletje te doen. Iets voor jou?

Vrijwilliger in de thuissituatie
Word vertaalmaatje

Als iemand de Nederlandse taal onvoldoende beheerst, kan een gesprek met een (huis)arts of andere instantie erg lastig zijn.
Vertaalmaatjes bieden hulp tijdens dit soort gesprekken. Spreek jij naast de Nederlandse taal een andere taal? Word vertaalmaatje!

Vertaalmaatje
Word geheugensteuntje

Voor iemand met dementie en zijn familieleden is het erg belangrijk om goede informatie, praktische begeleiding en hulp te krijgen. Dit kan bij ons door de inzet van vrijwilligers die speciaal getraind worden rondom dit thema. We noemen deze vrijwilligers ook wel "geheugensteuntjes". Na de gelijknamige training word je ingezet in een thuissituatie waarbij iemand dementie heeft. Heb jij affiniteit met het onderwerp dementie? En ben je bereid hier een training voor te volgen?

Geheugensteuntje
Word maatje voor iemand met een psychische kwetsbaarheid

Een psychische kwetsbaarheid kan veel impact hebben op iemands leven en/of sociale contacten. Als maatje van iemand met een psychische kwetsbaarheid ben jij er voor diegene. Dit kan door "gewoon" samen te zijn, te wandelen of iets anders. Jij bent er op een ongedwongen manier. Is dit iets wat jou aanspreekt?

Maatje voor iemand met een psychische kwetsbaarheid
Word vrijwilliger terminale zorg

Als vrijwilliger ondersteun je zowel de terminaal zieke als zijn of haar familie en omgeving. Vrijwilligers geven zelf aan wanneer en waar ze beschikbaar zijn en in welke plaatsen (Zwolle, Hattem, Zwartewaterland en Kampen) ze inzetbaar zijn. De vrijwilligers terminale zorg van Startpunt Informele Zorg, onderdeel van ZwolleDoet!, verschillen qua achtergrond, leeftijd en afkomst, maar hebben één ding gemeen: ze voelen zich goed als ze er kunnen zijn voor de ander.

Vrijwilliger terminale zorg
Word bruggenbouwer

Bruggenbouwers zijn Zwollenaren die vanuit hun eigen ervaring kwetsbare mensen bereiken, activeren, inspireren en verbinden! Heb jij van dichtbij gezien of weet je uit eigen ervaring hoe het is om moeilijkheden in je leven te ervaren? Misschien is deze training dan wel iets voor jou!

Bruggenbouwers

Veelgestelde vragen over vrijwilligerswerk

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving. (Bron: Movisie)

De rijksoverheid geeft deze definitie: 'Wat is vrijwilligerswerk?'

Waar kan ik allemaal vrijwilligerswerk doen

Bij ons zijn meer dan 1000 organisaties uit veel verschillende branches ingeschreven. Niet al deze organisaties hebben natuurlijk NU vacatures, maar het kan wel. Het verschilt heel erg per organisatie wat voor werk ze hebben. De categorieën waar deze organisaties onder vallen is van Kunst & Cultuur tot Zorg & Welzijn en alles wat daartussen zit. Je kunt in onze vacaturebank filteren op de categorieën die jij interessant vindt!
Kom je er niet uit of wil je er graag eens met iemand samen naar kijken? Neem dan contact op met bijvoorbeeld Justin, hij kijkt graag met je mee!

Vacatures
Ik ben 16, mag ik dan al vrijwilligerswerk doen?

Ja dat mag! Heel graag zelfs! In Nederland mag iedereen vanaf 16 jaar werken en dus ook vrijwilligerswerk doen. Wel gelden er andere "regels" en moet het bijvoorbeeld buiten schooltijd gebeuren.
Wil je hier meer over weten? Kijk dan ook eens bij de pagina "Wetten & Regels"

Wetten & Regels
Wanneer ben je vrijwilliger volgens de belastingdienst?

Wanneer ben je wel een vrijwilliger en wanneer niet. Op de website van de belastingdienst staan een aantal voorwaarden beschreven. Een van de voorwaarden is dat de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet bij een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is.

Link naar belastingdienst

Heb je een uitkering en wil je vrijwilligerswerk gaan doen?

Heb je een WW-uitkering en wil je vrijwilligerswerk gaan doen? Dan mag dat. Vrijwilligerswerk is een goede manier om werkervaring op te doen. En om je sociale contacten te onderhouden.

Je hebt wel toestemming van UWV nodig voordat je met vrijwilligerswerk kunt beginnen.

Lees meer hierover op de site van het UWV

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk alle nieuwsberichten
Jungheimercafé Zwolle opent 6 september

Jungheimercafé Zwolle opent 6 september

Zondag 7 augustus 2022

Een ontmoetingsplaats voor jonge mensen met dementie. Op dinsdag 6 september opent het Jungheimercafé in Zwolle zijn deuren. Het café is in Zwolle, maar richt zich op alle jonge mensen met dementie en hun naasten in de hele regio.

'Onvergetelijk' een magazine over VPTZ

'Onvergetelijk' een magazine over VPTZ

Donderdag 2 juni 2022

Stille werkers die in de nacht naar terminaal zieken thuis gaan. Ze worden door bijna niemand gezien, maar zijn van enorme betekenis voor mensen die thuis willen sterven. Dat zijn vrijwilligers in de VPTZ. Deze en andere verhalen zijn gebundeld in het magazine Onvergetelijk. 

'Ik kwam erachter dat het juist heel krachtig is om hulp te vragen'

'Ik kwam erachter dat het juist heel krachtig is om hulp te vragen'

Maandag 3 oktober 2022

Annelien Blom woont samen met haar man en haar twee kinderen in de Aa-landen in Zwolle. Tijdens en na haar zwangerschap ging ze door een moeilijke periode. Ze kwam in een dal terecht, waar ze door haar autisme moeilijk uit kwam. Ze had eigenlijk iemand nodig die hielp haar gezin te ontlasten. Een medewerker van Travers Welzijn tipte Annelien over het project Steunouders.

Mantelzorgers worden gewaard en gezien tijdens Maand van de Mantelzorg

Mantelzorgers worden gewaard en gezien tijdens Maand van de Mantelzorg

Maandag 3 oktober 2022

Net als voorgaande jaren organiseert Steunpunt Mantelzorg ook dit jaar in november de Maand van de Mantelzorg. Samen met diverse ondernemers in de stad is een programma opgezet om Zwolse mantelzorgers te waarderen. Tussen de bijna 30 opties zitten inspirerende en ontspannen activiteiten, maar ook mooie attenties van lokale bedrijven. 

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

Donderdag 6 oktober 2022

Zaterdag 8 oktober is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Yvonne Grotepunt is vrijwilliger bij ZwolleDoet! en waakt bij mensen in hun laatste levensfase. Dat doet ze soms overdag, maar juist vaak ’s nachts. ‘Ik vind het fijn dat ik mijn steentje bij kan dragen en de familie even kan slapen’.

‘Zwolle is de eerste gemeente waar steunpunt mantelzorg en ziekenhuis zo nauw samenwerken’

‘Zwolle is de eerste gemeente waar steunpunt mantelzorg en ziekenhuis zo nauw samenwerken’

Maandag 10 oktober 2022

De mantelzorger is onmisbaar in de zorg voor een patiënt. Thuis, maar zeker ook in het ziekenhuis. Steunpunt Mantelzorg en ziekenhuis Isala deden samen mee aan het landelijke project ‘In voor mantelzorg thuis’. Het doel: een zachte landing voor mantelzorgers creëren na ziekenhuisopname van hun naaste. 

Deel deze pagina