Vrijwilliger in de thuissituatie

Wanneer iemand voor een ander zorgt kan het zomaar zo zijn dat diegene minder tijd heeft én neemt voor zichzelf. Om overbelasting te voorkomen zetten we regelmatig vrijwilligers in de thuissituatie in.

Wat ga ik doen?

Je primaire taak is om iemand wat lucht te geven en daarmee iemand wat ontlasten. Wat je exact gaat doen kan erg verschillen en ligt aan de vraag van degene die je gaat helpen. De focus ligt op contact en gezelligheid. Een rondje wandelen, een spelletje spelen of gewoon lekker met elkaar kletsen. Echte zorgtaken ga je niet doen, hiervoor zijn de (betaalde) gespecialiseerde krachten.

Moet ik diploma's hebben om ingezet te worden?

Je hoeft geen speciale diploma's of vaardigheden te bezitten om ingezet te kunnen worden als vrijwilliger. Je motivatie is het allerbelangrijkste voor ons. Waarom wil je een ander graag helpen en ondersteunen? Dit zijn vragen waar jij een antwoord op hebt.
Daarnaast vinden we het wel belangrijk je oog hebt voor een veranderende situatie en deze ook bij ons doorgeeft. Dat je zorgvuldig omgaat met de privacy van degene die hulp vraagt en om de continuniteit te kunnen garanderen aan een hulpvrager is het fijn als je minimaal voor 5 maanden inzetbaar bent. Vrijwillige hulp in een thuissituatie kent onder begeleiding van ons een gemiddelde looptijd van 1 a 2 jaar.

Het lijkt mij leuk om vrijwilliger te worden, en nu?

Aanmelden als vrijwilliger?
Onderaan deze pagina vind je een formulier waarmee je je aan kunt melden. Wanneer de aanmelding bij ons is binnengekomen word je zo snel mogelijk door een collega benaderd voor een kennismaking. Deze kennismaking is bedoeld om jou te leren kennen en jij ons. Je krijgt nog inhoudelijker uitleg over wat je zou kunnen gaan doen en we kijken samen naar wat jij wilt gaan doen en wanneer. Na deze kennismaking gaan wij je aan iemand met een hulpvraag koppelen. Wanneer we iemand gevonden denken te hebben kun je daarmee gaan kennismaken, voelt het van beide kanten goed dan kun je aan de slag gaan! Is er nog niet helemaal een klik of ziet een van jullie het toch niet zitten, dan kijken we verder en gaan we op zoek naar een andere hulpvrager. Wij vinden het belangrijk dat het voor zowel de hulpvrager als de vrijwilliger goed voelt.

Wat mag je van ons verwachten?
Naast dat je vrijwilligerswerk waarschijnlijk veel voldoening gaat geven, kun je de volgende dingen van ons verwachten:

 • individuele begeleiding
 • een korte basistraining of introductiebijeenkomst
 • themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden of hulpverleningsinstanties
 • bijscholing
 • onkostenvergoeding en verzekering
 • getuigschrift voor opleiding of cv (op verzoek)
 • er is jaarlijks een uitje en een kerstbijeenkomst voor vrijwilligers

       Deel deze pagina