Geplaatst op
Vrijdag 17 mei 2024

Geplaatst door
Demi Ruiter

Nieuws

Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat

Kinderen van 6 tot en met 12 jaar die thuis voor een familielid zorgen, kunnen woensdag 29 mei met een kwast in de hand hun verhaal delen. Met elkaar en met consulenten van Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!). De kinderen beschilderen die dag op Wijkboerderij De Schellerhoeve 3 banken, die daarna op de Zwolse wijkboerderijen van Travers Welzijn dienst zullen doen als ‘gespreksopeners’.

Allereerst is de schilderactiviteit een moment voor de jonge mantelzorgers zelf. Kinderen of jongeren met zorgtaken vinden het vaak fijn om degene van wie ze houden te helpen, maar vinden het soms ook lastig om tijd en energie over te houden voor hun eigen leven. ZwolleDoet! helpt deze kinderen en jongeren ook goed voor zichzelf te zorgen. Deze activiteit is daar een voorbeeld van. ‘In groepen beschilderen de kinderen de bankjes. Met elkaar praten ze over ‘morgen’. Wat wil jij later worden? Hoe wil je wonen als je later groot bent? Voor wie wil jij later zorgen? Wanneer ben je ‘oud’? En wie wil jij je hele leven blijven zien? ‘Dit onderwerp sluit aan op de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’ om mensen bewust te maken van de toekomst en de zorg die je misschien hebt voor een van je naasten.’

De bankjes, die de kinderen al pratend beschilderen, krijgen een plek op Wijkboerderij De Klooienberg (Holtenbroek), Wijkboerderij De Schellerhoeve (Zwolle-Zuid) en Wijkboerderij De Eemhoeve (Aa-landen). ‘Daar hebben ze dezelfde rol als tijdens de activiteit met de jonge mantelzorgers: de bankjes nodigen mensen uit om eens te gaan zitten en te praten over ‘morgen’.’

Week van de Jonge Mantelzorger

Het beschilderen van de bankjes op woensdagmiddag 29 mei is de eerste in een reeks activiteiten rond en in de Week van de Jonge Mantelzorger (1 tot en met 7 juni 2024). Op dinsdagavond 4 juni is er een spelletjesavond bij ZwolleDoet!, voor 17 jaar en ouder. Op woensdag 5 juni kunnen jonge mantelzorgers klimmen bij Klim- & Outdoorcentrum Yosemite Zwolle. Er zijn dan twee groepen: van 6 tot 12 jaar en van 12 tot 17 jaar. Zowel jonge mantelzorgers die Steunpunt Mantelzorg al kennen als ‘nieuwe’ kinderen en jongeren zijn van harte welkom. Deelname is kosteloos.

Omgaan met de zorg

Het doel van Steunpunt Mantelzorg is om jonge mantelzorgers in verschillende leeftijdscategorieën handvatten te geven om om te gaan met iemands ziekte, aandoening, handicap of stoornis. Uit ervaring blijkt dat dit hen helpt om school en thuis zo goed mogelijk te kunnen combineren. Bovendien helpt het voorkomen dat deze jongeren later zelf psychische klachten overhouden aan de verantwoordelijkheden die ze op jonge leeftijd hebben gedragen.

Van de Nederlandse kinderen en jongeren tot 24 jaar groeit 1 op de 5 op met een familielid dat extra aandacht nodig heeft. Een ouder, broer, zus, opa of oma heeft bijvoorbeeld een handicap, kanker, een spierziekte, autisme, een depressie of een verslaving. De kinderen en jongeren helpen vaak met zorgen voor dit familielid. Door thuis schoon te maken of eten te koken. Of door broertjes of zusjes aan te kleden en naar school te brengen. En ze maken zich zorgen óm hun familielid.Aanmelden jonge mantelzorgers voor activiteiten

Zwolse kinderen en jongeren die thuis voor iemand zorgen, kunnen zich nu aanmelden voor de schilderactiviteit, de spelletjesavond en het klimmen. Deelname is kosteloos. De activiteiten staan op de agenda.

Onthulling ‘praatbankjes’

De ‘praatbankjes’ die de jonge mantelzorgers beschilderen, worden onthuld op vrijdagmiddag 7 juni. Het is een feestelijk moment, waarvoor alle belangstellenden van harte welkom zijn. Dus meer weten over mantelzorg of eens praten over ‘morgen’? Kom langs op De Schellerhoeve op vrijdag 7 juni rond de klok van 15.00 uur.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina