Voor jezelf, voor elkaar.

Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen!

'Ik voel me gedragen'

'Het leven houdt niet op bij de diagnose dementie.' Dat is de boodschap van Anneke Kruithof-Looije. Anneke was jaren mantelzorger voor haar man en zet zich nu, naast een consulent van Steunpunt Mantelzorg, in als vrijwillige gespreksleider bij de ontmoetingsplek voor naasten van mensen met dementie.

Verhalen

‘De vrijwilliger bracht rust, waardoor we ruimte hadden voor een goed afscheid’

Toen Jannie van Dijk wist dat ze niet meer zou herstellen van kanker, wilde ze graag thuis sterven. Haar zoon Siemen zorgde in de laatste fase samen met zijn zus en vader voor haar. Toen dat te zwaar werd, schakelden ze ondersteuning in van de vrijwillige palliatieve terminale zorg (VPTZ) van ZwolleDoet! ‘Het gaf ons rust en daardoor tijd om goed afscheid te nemen.’

Verhalen

Er zijn van mens tot mens. Dát doen vrijwilligers terminale zorg

De vrijwilligers van de Palliatieve Terminale Zorg in Zwolle verschillen qua achtergrond, leeftijd en beroep, maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn er van mens tot mens, want dáár gaat het om in dit vrijwilligerswerk.

Verhalen

‘Ik wil anderen gelukkig maken. Er zijn voor een ander’

Willy de Bondt is al 8 jaar vrijwilliger bij ZwolleDoet! in de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Ze komt over de vloer bij mensen die terminaal ziek zijn, om verlichting aan te bieden voor hen en de naasten.

Verhalen

‘Omkijken naar een ander, dat is toch waar het in het leven om gaat?’

Julia Murphy is maatje van Ana. Een vrouw die net als zij uit Roemenië komt en graag wat aanspraak wil. Via ZwolleDoet! werden ze aan elkaar gekoppeld. ‘Ik zie het echt als een gelijkwaardige vriendschap.’

Verhalen

‘Mijn politieke kennis komt van pas in mijn maatschappelijke rol’

Politicoloog Fatih Aktaş vluchtte drie jaar geleden met zijn gezin vanuit Turkije naar Nederland. Nadat hij de Nederlandse taal in recordtempo had geleerd, zocht hij vrijwilligerswerk om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Nu gaat hij als lid van de Participatieraad Zwolle in gesprek met inwoners en adviseert hij burgemeester en wethouders over het sociale beleid van de gemeente.

Verhalen

‘Vanuit burn-out naar inspiratiebron voor jongeren’

Annemarijn (27) kreeg tijdens haar studie een burn-out. Ze studeerde af, maar gelijk beginnen aan een reguliere baan lukte nog niet. Om iets om handen te hebben, meldde ze zich bij ZwolleDoet! voor vrijwilligerswerk. Nu zet ze bij Impacter Zwolle een community op voor jongeren die ook kampen met een burn-out. ‘Het is mooi om op deze manier iets zinvols te kunnen betekenen voor een ander.’

Verhalen

‘Het is fijn om onder de mensen te zijn’

Adamma werkte jarenlang als secretaresse en managementassistente. Ze is 66, maar wil nog graag zinvol en leuk werk doen. Via een bemiddelingsgesprek bij ZwolleDoet! vond ze een leuke vrijwilligersfunctie bij het Zwolse museum ANNO.

Verhalen

'Bij het zien van de kaart kwamen er veel emoties los'

ZwolleDoet! heeft een nieuwe gesprekstool ontwikkeld: MijnWereldKaart Zwolle. We vroegen vrijwilligers om deze visueel prikkelende kaart te testen in gesprekken en hun ervaringen te delen. 

Verhalen

‘Van mijn vrijwilligerswerk word ik rijk’

Laura is plusmaatje. Dat betekent dat ze een dagdeel in de veertien dagen een luisterend oor biedt aan een persoon met psychische kwetsbaarheid of samen een leuk uitstapje doet.

Verhalen

‘Mijn vader heeft hulp nodig, maar ik ook’

Dahlia Thomas, 37 jaar, zorgde lange tijd als mantelzorger voor haar oma. Inmiddels is daar de zorg voor haar vader voor in de plaats gekomen, terwijl ze zelf te maken heeft met de ziekte MS. Dahlia weet als geen ander hoe is om voor elkaar te zorgen. De hele maand november is het de ‘Maand van de Mantelzorg’ in Zwolle. Er is een gevarieerd programma met inspirerende en ontspannen activiteiten en mooie attenties voor mantelzorgers. “Heel waardevol”, zegt Dahlia.

Verhalen

‘Iets nieuws overnemen is makkelijker dan ergens afscheid van nemen’

Goede gesprekken voeren. Dat is volgens Karel Gevers (77 jaar) de sleutel tot een gelukkig huwelijk. Én tot een goed leven. Want praten - en een luisterend oor bieden - doet hij niet alleen met zijn vrouw. Karel is mantelzorger en zet zich in als ervaringsdeskundig gespreksleider bij Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!).

Verhalen
Deel deze pagina