Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk de vacaturebank! lees meer
Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk de vacaturebank! lees meer

Voor jezelf, voor elkaar.

Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen!

‘Ik wil anderen gelukkig maken. Er zijn voor een ander’

Willy de Bondt is al 8 jaar vrijwilliger bij ZwolleDoet! in de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Ze komt over de vloer bij mensen die terminaal ziek zijn, om verlichting aan te bieden voor hen en de naasten.

Verhalen

‘Omkijken naar een ander, dat is toch waar het in het leven om gaat?’

Julia Murphy is maatje van Ana. Een vrouw die net als zij uit Roemenië komt en graag wat aanspraak wil. Via ZwolleDoet! werden ze aan elkaar gekoppeld. ‘Ik zie het echt als een gelijkwaardige vriendschap.’

Verhalen

‘Mijn politieke kennis komt van pas in mijn maatschappelijke rol’

Politicoloog Fatih Aktaş vluchtte drie jaar geleden met zijn gezin vanuit Turkije naar Nederland. Nadat hij de Nederlandse taal in recordtempo had geleerd, zocht hij vrijwilligerswerk om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Nu gaat hij als lid van de Participatieraad Zwolle in gesprek met inwoners en adviseert hij burgemeester en wethouders over het sociale beleid van de gemeente.

Verhalen

‘Vanuit burn-out naar inspiratiebron voor jongeren’

Annemarijn (27) kreeg tijdens haar studie een burn-out. Ze studeerde af, maar gelijk beginnen aan een reguliere baan lukte nog niet. Om iets om handen te hebben, meldde ze zich bij ZwolleDoet! voor vrijwilligerswerk. Nu zet ze bij Impacter Zwolle een community op voor jongeren die ook kampen met een burn-out. ‘Het is mooi om op deze manier iets zinvols te kunnen betekenen voor een ander.’

Verhalen

‘Het is fijn om onder de mensen te zijn’

Adamma werkte jarenlang als secretaresse en managementassistente. Ze is 66, maar wil nog graag zinvol en leuk werk doen. Via een bemiddelingsgesprek bij ZwolleDoet! vond ze een leuke vrijwilligersfunctie bij het Zwolse museum ANNO.

Verhalen

'Bij het zien van de kaart kwamen er veel emoties los'

ZwolleDoet! heeft een nieuwe gesprekstool ontwikkeld: MijnWereldKaart Zwolle. We vroegen vrijwilligers om deze visueel prikkelende kaart te testen in gesprekken en hun ervaringen te delen. 

Verhalen

‘Van mijn vrijwilligerswerk word ik rijk’

Laura is plusmaatje. Dat betekent dat ze een dagdeel in de veertien dagen een luisterend oor biedt aan een persoon met psychische kwetsbaarheid of samen een leuk uitstapje doet.

Verhalen

‘Mijn vader heeft hulp nodig, maar ik ook’

Dahlia Thomas, 37 jaar, zorgde lange tijd als mantelzorger voor haar oma. Inmiddels is daar de zorg voor haar vader voor in de plaats gekomen, terwijl ze zelf te maken heeft met de ziekte MS. Dahlia weet als geen ander hoe is om voor elkaar te zorgen. De hele maand november is het de ‘Maand van de Mantelzorg’ in Zwolle. Er is een gevarieerd programma met inspirerende en ontspannen activiteiten en mooie attenties voor mantelzorgers. “Heel waardevol”, zegt Dahlia.

Verhalen

‘Iets nieuws overnemen is makkelijker dan ergens afscheid van nemen’

Goede gesprekken voeren. Dat is volgens Karel Gevers (77 jaar) de sleutel tot een gelukkig huwelijk. Én tot een goed leven. Want praten - en een luisterend oor bieden - doet hij niet alleen met zijn vrouw. Karel is mantelzorger en zet zich in als ervaringsdeskundig gespreksleider bij Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!).

Verhalen

‘Zorg dat het doel helder is’

Guillaume Counotte - toxicoloog en voormalig voorzitter van diverse landelijke werkgroepen - is een van de experts binnen BestuurdersCentraal. Dit is een netwerk van bestuurders van vrijwilligersorganisaties, ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen in Zwolle.

Verhalen

‘Kennis neemt toe wanneer je het deelt’

Anda Counotte - voormalig directeur, projectleider en docent - is een van de experts binnen BestuurdersCentraal. Dit is een netwerk van bestuurders van vrijwilligersorganisaties, ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen in Zwolle.  

Verhalen

‘Er valt winst te behalen door mantelzorgers bij de zorg te betrekken’

‘Mantelzorgers kloppen vaak pas aan voor hulp wanneer ze al overbelast zijn. Steunpunt Mantelzorg in Zwolle heeft ze dus vaak pas in beeld als de zorg voor de ander hen al te veel is geworden. En dat terwijl ze aangeven dat ze eerder aan de bel hadden getrokken als ze wisten dát er hulp voor hen was. Toen vanuit Movisie en Vilans het landelijke project ‘In voor mantelzorg thuis’ van start ging, besloten wij dan ook direct om mee te doen. Samen met afdeling interne/-ouderengeneeskunde van ziekenhuis Isala’, zegt Jeanine de Vos, consulent mantelzorgondersteuning.

Verhalen
Deel deze pagina