Vrijwilliger terminale zorg

Dat je op deze pagina kijkt, betekent dat je meer wil weten over het werk van onze vrijwilligers terminale zorg. Als vrijwilliger ondersteun je zowel de terminaal zieke als zijn of haar familie en omgeving. Vrijwilligers geven zelf aan wanneer en waar ze beschikbaar zijn en in welke plaatsen (Zwolle, Hattem, Zwartewaterland en Kampen) ze inzetbaar zijn. De vrijwilligers terminale zorg van Startpunt Informele Zorg, onderdeel van ZwolleDoet!, verschillen qua achtergrond, leeftijd en afkomst, maar hebben één ding gemeen: ze voelen zich goed als ze er kunnen zijn voor de ander.

Kennismaking

Daarom vinden de coördinatoren Informele Zorg het belangrijk om uitgebreid kennis te maken. Goede wil alleen is namelijk niet genoeg om dit vrijwilligerswerk aan te kunnen. Het vrijwilligerswerk is zowel lichamelijk als geestelijk inspannend. Je krijgt tijdens de kennismaking informatie over je rol als vrijwilliger in iemands laatste levensfase en er is tijd om jouw motivatie en mogelijkheden te bespreken. Ook nemen we de praktische zaken door, zoals onkostenvergoedingen, verzekeringen en rechten en plichten. Als jij en de coördinator besluiten om met elkaar verder te gaan, melden we je aan voor de cursus palliatieve terminale zorg. Na de cursus kun je aan de slag.

Cursus terminale zorg

In de ‘Basistraining VPTZ’ kom je gedurende vijf dagdelen precies te weten wat het vrijwilligerswerk bij een terminaal zieke inhoudt. Daarnaast doe je nog drie dagdelen praktische vaardigheden op, zoals manieren om iemand op een prettige manier in of uit bed te helpen. De cursusbijeenkomsten vinden meestal ’s avonds plaats. Vrijwilligers van de terminale zorg zijn in hun werk altijd direct betrokken bij een patiënt die zal overlijden. Daarom biedt de cursus uitgebreid aandacht aan het omgaan met een stervende. Verschillende crisissituaties en stervensfasen komen aan bod. Maar ook thema´s als normen en waarden en levensovertuiging worden belicht.

Onkostenvergoeding

Als vrijwilliger ontvang je een onkostenvergoeding voor de gemaakte kosten en een kilometervergoeding bij gebruik van je eigen auto tijdens een hulpinzet. Eventuele vergoedingen voor openbaar vervoer en een fietsvergoeding zijn ook mogelijk.

Aanmelden als vrijwilliger

Wil je meer weten over het werk van een vrijwilliger bij iemand in zijn laatste levensfase? Of je direct aanmelden voor een kennismakingsgesprek? Vul dan onderstaand aanmeldformulier in. Direct contact opnemen mag ook; de coördinatoren van Startpunt Informele Zorg, onderdeel van ZwolleDoet! zijn bereikbaar via:
Telefoon: 038 - 4225200
WhatsApp: 06 - 390 080 72
info@zwolledoet.nl

                Deel deze pagina