Geplaatst op
Vrijdag 3 mei 2024

Geplaatst door
Demi Ruiter

Nieuws

Rapport CBS: Aantal vrijwilligers toegenomen, wel vaker incidenteel

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2023 bijna de helft van de Nederlandse bevolking zich minstens één keer vrijwillig heeft ingezet voor een organisatie of vereniging. Het aandeel vrijwilligers is onder alle leeftijdsgroepen toegenomen en daarmee op niveau van voor corona. Onder 65-plussers zelfs is aandeel zelfs hoger dan voor 2019!

Een paar feiten op een rij:

  • Relatief veel mensen zetten zich, net als voorgaande jaren, in bij sportverenigingen. Dit wordt gevolgd door scholen, hobbyverenigingen en verzorging of gezondheidszorg.
  • Vrijwilligers zijn vaker te vinden onder 35- tot 45-jarigen (56%) en 65- tot 75-jarigen (55%) dan in de andere leeftijdsgroepen.
  • Vrijwilligers deden vaker incidenteel hashtag#vrijwilligerswerk en iets minder vaak structureel in 2023 dan het voorgaande jaar.
  • Bijna de helft van de vrijwilligers gaf aan dat zij het belangrijk vinden dat de organisatie waarvoor zij vrijwilligerswerk doen een compliment of bedankje als waardering uitspreekt.
  • Er zijn twee motieven die er uitspringen op de vraag waarom mensen vrijwilligerswerk doen. Namelijk: het fijn vinden om iets voor een ander te doen (54%) en het zelf leuk vinden om vrijwilligerswerk te doen (53%).

En dat laatste snappen wij natuurlijk goed. Het is ook echt leuk én enorm waardevol om iets voor een ander te kunnen doen! Vrijwilligers geven met 89% vaker aan gelukkig te zijn dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen (80%). Heb je er ooit over nagedacht om je vrijwillig in te zetten? Of je nu kiest voor het helpen van ouderen, het ondersteunen van kwetsbare groepen, of het verbeteren van een sportvereniging: er is altijd een manier waarop jij kunt bijdragen. Je vindt alle vrijwilligersvacatures van Zwolle op onze vacaturebank.

Lijkt het je leuk om vrijwilliger van ZwolleDoet! te worden? Bijvoorbeeld als boodschappenmaatje, als plusmaatje voor iemand met een psychische kwetsbaarheid of als gezelschapsmaatje voor iemand die eenzaam is. Steek je liever je handen uit de mouwen als klus- of tuinvrijwilliger? Ook dat is mogelijk! Ga naar deze pagina of neem contact met ons op.

Je vindt alle resultaten in de publicatie op de website van het CBS.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina