Voor jezelf, voor elkaar.

Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen!

‘Iets nieuws overnemen is makkelijker dan ergens afscheid van nemen’

Goede gesprekken voeren. Dat is volgens Karel Gevers (77 jaar) de sleutel tot een gelukkig huwelijk. Én tot een goed leven. Want praten - en een luisterend oor bieden - doet hij niet alleen met zijn vrouw. Karel is mantelzorger en zet zich in als ervaringsdeskundig gespreksleider bij Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!).

Verhalen

‘Zorg dat het doel helder is’

Guillaume Counotte - toxicoloog en voormalig voorzitter van diverse landelijke werkgroepen - is een van de experts binnen BestuurdersCentraal. Dit is een netwerk van bestuurders van vrijwilligersorganisaties, ondernemers, overheid en onderwijsinstellingen in Zwolle.

Verhalen

‘Er valt winst te behalen door mantelzorgers bij de zorg te betrekken’

‘Mantelzorgers kloppen vaak pas aan voor hulp wanneer ze al overbelast zijn. Steunpunt Mantelzorg in Zwolle heeft ze dus vaak pas in beeld als de zorg voor de ander hen al te veel is geworden. En dat terwijl ze aangeven dat ze eerder aan de bel hadden getrokken als ze wisten dát er hulp voor hen was. Toen vanuit Movisie en Vilans het landelijke project ‘In voor mantelzorg thuis’ van start ging, besloten wij dan ook direct om mee te doen. Samen met afdeling interne/-ouderengeneeskunde van ziekenhuis Isala’, zegt Jeanine de Vos, consulent mantelzorgondersteuning.

Verhalen

‘Ik gun het andere mantelzorgers dat ze direct hulp en informatie krijgen’

Mariska is mantelzorger van haar man Harjo. De eerste drie jaar werd ze geleefd; de zorg overviel haar. In het traject ‘In voor mantelzorg’ deelde ze met Steunpunt Mantelzorg Zwolle en ziekenhuis Isala haar ervaringen. Het resultaat is dat het ziekenhuis mantelzorgers voortaan eerder op hulp en ondersteuning kan attenderen én de kennis van mantelzorgers kan inzetten bij de zorg in het ziekenhuis.

Verhalen

‘We zijn er niet meer alleen voor de patiënt, maar ook voor de mantelzorger’

De mantelzorger is onmisbaar in de zorg voor een patiënt. Thuis, maar zeker ook in het ziekenhuis. Isala ziekenhuis deed op uitnodiging van Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!) mee aan het landelijke project ‘In voor mantelzorg thuis’. Verpleegkundige Joannie Koenderink vertelt over de veranderingen op de afdeling interne/ouderengeneeskunde om enerzijds overbelasting van mantelzorgers te voorkomen en anderzijds de zorg voor de patiënt te verbeteren.

Verhalen

'Ik kwam erachter dat het juist heel krachtig is om hulp te vragen'

Annelien Blom woont samen met haar man en haar twee kinderen in de Aa-landen in Zwolle. Tijdens en na haar zwangerschap ging ze door een moeilijke periode. Ze kwam in een dal terecht, waar ze door haar autisme moeilijk uit kwam. Ze had eigenlijk iemand nodig die hielp haar gezin te ontlasten. Een medewerker van Travers Welzijn tipte Annelien over het project Steunouders.

Verhalen

'Zoiets eenvoudigs voor mij, kan voor anderen zoveel betekenen'

ZwolleDoet! heeft een speciale poule met vrijwilligers die voedselpakketten van de Voedselbank bezorgen. Lees hier het verhaal van vrijwilligster Christine.

Verhalen

'Samen met ZwolleDoet! het vrijwilligersbeleid op poten gezet’

Stadkamer heeft maar liefst 270 vrijwilligers. Marijne Bos coördineert het team. ‘ZwolleDoet! dacht mee over de werving en begeleiding van de vrijwilligers en het maken van een vrijwilligersbeleid’.

Verhalen

‘Het is fijn om ergens onderdeel van te zijn’

John blijft ook na zijn pensionering graag bezig. ZwolleDoet! hielp hem aan een passende vrijwilligersfunctie. En dat beviel hem! Lees hier zijn verhaal.

Verhalen

Kennis en inspiratie opdoen bij ZwolleDoet!

In woonzorgcentrum De Nieuwe Haven in Zwolle, een locatie van IJsselheem, wonen zo’n honderd ouderen die niet langer zelfstandig kunnen wonen in de wijk. Vrijwilligers helpen bij activiteiten, lichte zorgtaken en organisatorische ondersteuning. Een groot aantal wordt geworven via ZwolleDoet! Daarnaast maakt vrijwilligerscoördinator Hermien Mulder graag gebruik van de expertise van ZwolleDoet! en haalt ze inspiratie uit bijeenkomsten, zoals het Netwerk vrijwilligerscoördinatoren zorgorganisaties.

Verhalen

‘Dit vrijwilligerswerk verbreedt mijn blikveld’

Ruth de Looze is derdejaars student verpleegkunde. Voor haar minor transculturele verpleegkunde moet ze twee dagen in de week vrijwilligerswerk doen. Toen ze zelf niks geschikts kon vinden, schakelde ze ZwolleDoet! in. 

Verhalen

‘Het is mooi om iets te kunnen betekenen voor een ander’

De medewerkers van CMC Worldwide uit Zwolle gaan twee keer per jaar een dagdeel aan de slag bij organisaties die wel een helpende hand kunnen gebruiken. Officemanager Laura Leusink: ‘Het geeft ons een goed gevoel én het is goed voor de teambuilding. Maar voor mij persoonlijk is het belangrijkste punt het verschil dat we kunnen maken voor de mensen die we helpen.’

Verhalen
Deel deze pagina