Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen!
Mariska is mantelzorger van haar man Harjo. De eerste drie jaar werd ze geleefd; de zorg overviel haar. In het traject ‘In voor mantelzorg’ deelde ze met Steunpunt Mantelzorg Zwolle en ziekenhuis Isala haar ervaringen. Het resultaat is dat het ziekenhuis mantelzorgers voortaan eerder op hulp en ondersteuning kan attenderen én de kennis van mantelzorgers kan inzetten bij de zorg in het ziekenhuis.
De mantelzorger is onmisbaar in de zorg voor een patiënt. Thuis, maar zeker ook in het ziekenhuis. Isala ziekenhuis deed op uitnodiging van Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!) mee aan het landelijke project ‘In voor mantelzorg thuis’. Verpleegkundige Joannie Koenderink vertelt over de veranderingen op de afdeling interne/ouderengeneeskunde om enerzijds overbelasting van mantelzorgers te voorkomen en anderzijds de zorg voor de patiënt te verbeteren.
Annelien Blom woont samen met haar man en haar twee kinderen in de Aa-landen in Zwolle. Tijdens en na haar zwangerschap ging ze door een moeilijke periode. Ze kwam in een dal terecht, waar ze door haar autisme moeilijk uit kwam. Ze had eigenlijk iemand nodig die hielp haar gezin te ontlasten. Een medewerker van Travers Welzijn tipte Annelien over het project Steunouders.
ZwolleDoet! heeft een speciale poule met vrijwilligers die voedselpakketten van de Voedselbank bezorgen. Lees hier het verhaal van vrijwilligster Christine.
Stadkamer heeft maar liefst 270 vrijwilligers. Marijne Bos coördineert het team. ‘ZwolleDoet! dacht mee over de werving en begeleiding van de vrijwilligers en het maken van een vrijwilligersbeleid’.
John blijft ook na zijn pensionering graag bezig. ZwolleDoet! hielp hem aan een passende vrijwilligersfunctie. En dat beviel hem! Lees hier zijn verhaal.
In woonzorgcentrum De Nieuwe Haven in Zwolle, een locatie van IJsselheem, wonen zo’n honderd ouderen die niet langer zelfstandig kunnen wonen in de wijk. Vrijwilligers helpen bij activiteiten, lichte zorgtaken en organisatorische ondersteuning. Een groot aantal wordt geworven via ZwolleDoet! Daarnaast maakt vrijwilligerscoördinator Hermien Mulder graag gebruik van de expertise van ZwolleDoet! en haalt ze inspiratie uit bijeenkomsten, zoals het Netwerk vrijwilligerscoördinatoren zorgorganisaties.
Ruth de Looze is derdejaars student verpleegkunde. Voor haar minor transculturele verpleegkunde moet ze twee dagen in de week vrijwilligerswerk doen. Toen ze zelf niks geschikts kon vinden, schakelde ze ZwolleDoet! in.
De medewerkers van CMC Worldwide uit Zwolle gaan twee keer per jaar een dagdeel aan de slag bij organisaties die wel een helpende hand kunnen gebruiken. Officemanager Laura Leusink: ‘Het geeft ons een goed gevoel én het is goed voor de teambuilding. Maar voor mij persoonlijk is het belangrijkste punt het verschil dat we kunnen maken voor de mensen die we helpen.’
Lex Jansen uit Zwolle is mantelzorger voor haar 25-jarige zoon Lasse. Lasse kreeg op zijn achtste de diagnose Asperger en ADD en woont sinds vier jaar in een instelling voor beschermd wonen. De aandacht voor mantelzorgers tijdens de Maand van de Mantelzorger is een fijn extraatje voor Lex: ‘Ik waardeer het enorm.’
Het verzorgen van een geliefde in de laatste levensfase kan zwaar zijn. Vrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) bieden steun. Zij zijn er voor de terminaal zieke én voor zijn of haar naasten. Marja van Westenbrugge (65) maakte gebruik van de VPTZ van ZwolleDoet!
Sander Strating is vrijwilliger in de Vrijwillige Palliatieve Thuiszorg bij ZwolleDoet! Hij waakt bij mensen die op sterven liggen. Daarmee is hij een steun voor de terminaal zieke én voor diens omgeving. Lees hier zijn verhaal.