Geplaatst op
Donderdag 30 juni 2022

Geplaatst door
Demi Ruiter

Verhalen

'Zoiets eenvoudigs voor mij, kan voor anderen zoveel betekenen'

Het Startpunt Informele Zorg van ZwolleDoet! heeft een speciale poule met vrijwilligers die ingezet worden bij vragen rondom vervoer. Denk hierbij aan iemand naar het ziekenhuis brengen of aan het ophalen van een voedselpakket bij de Voedselbank. Christine Doijer is een van deze vrijwilligers. Wekelijks haalt ze een pakket op voor Naomi en haar gezin. “Ik vind het heerlijk om te doen! Het is zo’n kleine moeite, zoiets eenvoudigs voor mij, wat voor anderen zoveel kan betekenen. Die blije koppies, daar krijg ík een blij koppie van!”

Naomi woont sinds tien jaar in Zwolle. Ze zat op dat moment in een moeilijke situatie en stond er alleen voor met haar drie kinderen. Intussen heeft ze samen met haar nieuwe partner nog twee kinderen gekregen. Helaas zit het het gezin niet mee. “Mijn partner heeft een herseninfarct gehad en zelf heb ik ernstige bekkenklachten waardoor ik niet echt mobiel ben en het me niet lukt een pakket op te halen bij de Voedselbank. Vorig jaar kwam mijn partner ook nog in het ziekenhuis terecht en moest ik daarna zelf met spoed geopereerd worden.”

Hulp gezocht…en gevonden

Toen duidelijk werd dat het echt niet meer ging, heeft het gezin hulp ingeschakeld. Via een medewerker van Travers Welzijn die ze al kenden van het jongerencentrum waar de oudste kinderen komen, is contact gezocht met ZwolleDoet!

Als vrijwilliger van de vervoerspoule van het Startpunt Informele Zorg ging Christine meteen aan de slag. Naomi: “We zijn daar zo blij mee! Christine komt niet alleen het voedselpakket brengen maar ze is ook een luisterend oor, we kunnen vertellen hoe het met ons gaat. We wonen dan wel al jaren in Zwolle maar we hebben geen familie hier. Christine leeft altijd met ons mee, het is echt een topvrouw.”

Toeterend de straat uit

Christine is zelf ook dolenthousiast “Ik vind dit vrijwilligerswerk gewoon hartstikke leuk. Ik krijg er energie van, het is gewoon waanzinnig! Het is toch heerlijk om die blije gezichtjes te zien?! Vaak rij ik toeterend de straat weer uit en dan zwaaien ze me na, die lieve schatten, zo leuk!”

Steentje bijdragen

Hulp inschakelen is niet vanzelfsprekend, vaak is er toch een grote drempel en schaamtegevoel. “Terwijl die mensen er ook niks aan kunnen doen, sommigen hebben zoveel pech! Als ik dan zie hoe gezinnen met veel kinderen het moeten rooien met heel weinig, dan ben ik ook weer extra dankbaar hoe goed ik het heb. Dan wil ik gewoon graag op deze manier mijn steentje bijdragen”.

Samen met de Voedselbank

De voedselpakketten haalt Christine op bij de Voedselbank. “We doen het samen he! Ook daar staan zulke lieve enthousiaste mensen klaar, altijd word je binnengehaald met een grap en een grol. Die vrijwilligers staan daar ook elke keer maar weer. Echt, groot respect en een diepe buiging.”

Kleine moeite

Daarna brengt ze het naar de mensen thuis. “Als ik dan binnenkom, bijvoorbeeld bij een oudere mevrouw waar ik nu een pakket breng, joh, dan is het toch ook een kleine moeite even die tas uit te pakken, even alles op het aanrecht. Het kost me al met al een uurtje of soms twee om bij verschillende mensen pakketten te bezorgen, dat valt echt heel erg mee”.

Iedereen kan het doen! Het is zo gebeurd en als je dan die blije koppies ziet…daar krijg ik een blij koppie van!
Christine Doijer

Interesse?

Is dit vrijwilligerswerk misschien ook iets voor jou? Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich in willen zetten, je hoeft geen bepaalde opleiding te hebben. Motivatie staat voorop. Neem contact met ons op via 038 422 5200 of stuur een mail naar info@zwolledoet.nl.

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina