Geplaatst op
Maandag 20 november 2023

Geplaatst door
Demi Ruiter

Verhalen

‘Ik wil anderen gelukkig maken. Er zijn voor een ander’

Willy de Bondt is al 8 jaar vrijwilliger bij ZwolleDoet! in de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Ze komt over de vloer bij mensen die terminaal ziek zijn, om verlichting aan te bieden voor hen en de naasten.

Dag in dag uit zorgen

“Ik kom thuis bij mensen die zich in hun laatste levensfase bevinden, om te ondersteunen waar ik kan. Wanneer iemand terminaal ziek is zijn de naasten – vaak dag in, dag uit - bezig met zorgen en regelzaken. Het is echt een dagtaak. Wanneer ik er ben kan de naaste even wat tijd nemen voor zichzelf of ‘s nachts een paar uurtjes doorslapen, wetende dat er iemand is die op hun geliefde let.

In het begin waakte ik vooral ‘s nachts. Daar ben ik inmiddels mee gestopt. Nu kom ik overdag of ‘s avonds langs, zodat de naaste even naar een afspraak kan, een boodschap kan doen of gewoon wat tijd voor zichzelf kan nemen.”

Vertrouwen

“Ik wil anderen gelukkig maken, er zijn voor een ander. Een partner of naaste zit 24 uur per dag bij hun geliefde. Als ik daar iets in kan bijdragen maakt dat mij ook heel gelukkig. Wat ik ook echt mooi vind, is dat wanneer ik bij iemand binnenkom gelijk hun vertrouwen krijg. Je bent meteen onderdeel van de situatie, ondanks dat het niet altijd een makkelijke periode is voor de mensen.”

Je kunt er zoveel mensen gelukkig mee maken. Daar word je zelf ook gelukkig van.
Willy de Bondt

Mijn hart luchten

“Het werk zelf vind ik niet te zwaar. Het is juist heel fijn om te doen. Wanneer het werk wel te zwaar is, of er bepaalde dingen zijn die ik echt niet alleen kan, dan kan ik altijd contact opnemen met de thuiszorg, daar sta ik goed mee in contact. Ook kan ik altijd terugvallen op de coördinatoren van ZwolleDoet! Dat zijn Ilse en Riëtte. Als ik ergens ben en ik moet even mijn hart luchten, dan kan ik ze altijd bellen en dan zijn ze er voor me. Het zijn natuurlijk soms best heftige situaties, dus het is fijn om dan zelf ook gehoord te worden.”

Jezelf en een ander gelukkig maken

“Soms waak ik bij drie personen tegelijk in een week, dan ben ik vaker op stap. Andere keren is het rustiger. Dit alles wordt per inzet afgestemd op basis van de behoefte, je kunt zelf aangeven per keer of het bij je past. Ik zou andere mensen aan willen raden om eens te gaan kijken hoeveel leuk vrijwilligerswerk er is. Je kunt er zoveel mensen gelukkig mee maken. Daar word je zelf ook gelukkig van.”

Meer informatie

Meer informatie over werken als vrijwilliger in de VPTZ? Kijk hier voor meer informatie.
ZwolleDoet! is aangesloten bij VPTZ NL. In heel Nederland zijn vrijwilligers actief zijn die dit bijzondere werk belangeloos doen.

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina