Geplaatst op
Vrijdag 28 april 2023

Geplaatst door

Verhalen

Van burn-out naar inspiratiebron voor jongeren

Annemarijn (28) kreeg tijdens haar studie een burn-out. Ze studeerde af, maar gelijk beginnen aan een reguliere baan lukte nog niet. Om iets om handen te hebben, ging ze op zoek naar vrijwilligerswerk. Nu zet ze bij Impacter samen met haar vriendin Nanna een community op voor jongeren die ook dealen met een burn-out. "Het is mooi om op deze manier iets zinvols te kunnen betekenen voor een ander."

Rustig weer opbouwen

Na haar bachelor Business Administration in Amsterdam besloot Annemarijn een master Organization Studies in Tilburg te volgen. In haar laatste jaar kreeg ze een burn-out. “Ik wist toen nog niet goed wat er aan de hand was en heb mezelf erg gepusht door te gaan. Ik heb tóch weten af te studeren, daarna ben ik helemaal ingestort.”

Tijdens haar afstuderen verhuisde Annemarijn terug naar Zwolle. Daar wees een maatschappelijk werker haar op ZwolleDoet! “De drempel om betaald werk te gaan doen was te groot. Vrijwilligerswerk leek ons een goede manier om rustig weer iets op te bouwen. Probeer bovendien maar eens een baan te vinden voor vier uur per week. Ik was echt op zoek naar iets waarmee ik op een laagdrempelige manier aan de slag kon en waar ik mijn grenzen zelf goed kon bewaken.”

Uitleg over mogelijkheden

Hoewel ZwolleDoet! over een uitgebreide vrijwilligersvacaturebank beschikt, vroeg Annemarijn een bemiddelingsgesprek aan. “Vanwege mijn burn-out vind ik het lastig om zelf dit soort dingen uit te zoeken. Soms zie ik door de bomen het bos niet meer en weet ik niet waar ik moet beginnen. Het was daarom heel fijn dat Sarah aanbood om op basis van mijn situatie, studie, interesses en wensen een aantal vrijwilligersfuncties te zoeken.”

Foto door Anke Olthof. Links Nanne, rechts Annemarijn

Impacter Zwolle

“Alle functies die ik kreeg toegestuurd hadden een link met mijn interesses in tweedehands kleding en in kunst en cultuur. Maar wat me het meest aansprak was Impacter Zwolle. Impacter is een organisatie waarbij jongeren – Impacters – hun eigen vrijwilligersproject kunnen uitvoeren. Samen met mijn vriendin Nanna had ik al eerder het idee om een community te ontwikkelen voor jongeren met een burn-out. Een plek, fysiek of online, om met elkaar te spreken over ervaringen en waar je bijvoorbeeld workshops en lezingen kunt volgen. Dat is een perfecte met Impacter. Nanna en ik maakten kennis met coach Merel en werken het idee nu uit. We zitten in de beginfase, we zijn nog aan het onderzoeken wat we precies willen bereiken.”

Meer inzicht in toekomst

Het bemiddelingsgesprek, ontmoeten van coach Merel en het opzetten van deze community hebben Annemarijn meer inzicht gegeven in wat ze wil. “Ik kom uit een bedrijfsachtige studie-omgeving. Ik merk nu dat ik deze maatschappelijke hoek heel interessant vind. Misschien is dit wel de richting waarin ik straks een betaalde baan wil zoeken. Het is ook fijn om weer iets om handen te hebben, en om met iets zinvols bezig te zijn. Bijzonder hoe een vervelende situatie ervoor heeft gezorgd dat ik nu samen met Nanna iets goeds voor een ander kan betekenen.”

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina