Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen!
Veel kinderen en jongeren die mantelzorger zijn vinden het prettig een maatje te hebben die weet hoe dit is. Een maatje met ervaring. Ruth (23) is zo’n ervaringsmaatje. "Door ervaringsmaatje te zijn kan ik de persoon zijn die ik zelf niet heb gehad, maar die ik wel nodig had."
Mensen in haar omgeving vinden het soms maar 'vreemd' of zelfs 'eng'. Stineke Duijm (45) is vrijwilliger bij de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen. Ze waakt bij mensen die op sterven liggen. Zodat familieleden en mantelzorgers even niet de zorg van een nachtelijke wake hebben en aan de eigen rust toekomen. Is het zwaar wat ze doet? 'Die acht uurtjes in de nacht vliegen voorbij. Dit werk geeft mij energie', vertelt Stineke.
'Helpen is iets wat je gewoon doet,' vertelt ze en verhaalt honderduit. Van de onderduikers in de oorlog. Over de dood van haar man. Maar vandaag gaat het vooral over haar werk als vrijwilliger voor de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen. Dit is het verhaal van Ans Bastiaans. Ze zit vrijwillig aan het bed van een stervende medemens.
Vanwege haar lichamelijke beperking kan Carin niet zelfstandig naar buiten. Ze meldt zich bij ZwolleDoet! voor een maatje. Nu gaat ze wekelijks een uurtje op pad met vrijwilliger Gerard. Ook voor hem is het een perfecte match. ‘Het echt heel gezellig. Ik kijk er altijd naar uit.’
Een goed marketingplan kan een maatschappelijke organisatie veel opleveren, zoals meer naamsbekendheid, sponsoren of vrijwilligers. Maar hoe pak je dat aan? Nico de Jong van Onwijs Marketing zette zijn expertise na een Beursvloerdeal in voor de Raakvlak Academie. Hij vertelt over zijn aanpak en geeft tips, waarmee ook andere organisaties hun voordeel kunnen doen.
Margreet is al jaren vrijwilliger bij Startpunt Informele Zorg, onderdeel van ZwolleDoet! In al die jaren heeft ze van alles meegemaakt: momenten waardoor ze zich realiseert hoe bijzonder en 'machtig mooi' haar vrijwilligerswerk is. Hier deelt ze haar verhaal over meneer van Boven. Ze zou met hem meegaan naar het ziekenhuis, maar bij aankomst bleek alles anders te lopen dan gepland.
Iemands leven veranderen kan al door samen een wandeling te maken. Dat ontdekte Margot, vrijwilliger bij ZwolleDoet! Regelmatig bezoekt ze mevrouw Van Dijk. Mevrouw van Dijk is 94 jaar oud, hoort niet meer zo goed en ziet nog maar een paar procent. Toch redt ze zich zelfstandig in haar eigen huis, dankzij de mantelzorg van haar dochter en de inzet van vrijwilligers zoals Margot die wekelijks met haar gaat wandelen.
Binnen een paar jaar tijd verliest Sita (56) haar ouders, haar broer, haar baan en haar mobiliteit. Wanneer ook haar huwelijk kapot gaat, staat ze er helemaal alleen voor. Ze komt in contact met ZwolleDoet! en gaat samen met vrijwilliger en netwerkcoach Lindy aan de slag om te werken aan haarzelf.
Bij ZwolleDoet! worden regelmatig vertaalmaatjes ingezet. Zij zijn er speciaal voor Zwollenaren met een migratie achtergrond voor wie de Nederlandse taal nog moeilijk is. Een vertaalmaatje kan helpen bij gesprekken tussen hulpvragers, mantelzorgers en (zorg)instanties. Thair is één van deze vrijwilligers.
Tinie (71) wil het liefst zo lang mogelijk alles zelf doen, maar door haar reuma wordt dat steeds iets lastiger. Daarom nam haar verzorgster contact op met Startpunt Informele Zorg, onderdeel van ZwolleDoet! Hier kwam ze in contact met vrijwilliger Remco, die veel meer dan alleen een boodschappenhulp bleek.
Langzaam werd zijn geheugen steeds iets minder. De diagnose dementie kwam voor Adriaan (80) en zijn vrouw Els als een grote klap. Ze besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten en op zoek te gaan naar informatie en hulp. Zo kwamen ze uit bij de cursus Kracht van Herinneringen.
De kracht van herinneringen is een serie bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorger. Hier kun je samen herinneringen ophalen en ervaringen uitwisselen. Tijdens één van de bijeenkomsten trouwde Carla voor de tweede keer met Henk.