Voor jezelf, voor elkaar.

Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen!

‘Het is zó fijn om waardering te krijgen’

Lex Jansen uit Zwolle is mantelzorger voor haar 25-jarige zoon Lasse. Lasse kreeg op zijn achtste de diagnose Asperger en ADD en woont sinds vier jaar in een instelling voor beschermd wonen. De aandacht voor mantelzorgers tijdens de Maand van de Mantelzorger is een fijn extraatje voor Lex: ‘Ik waardeer het enorm.’

Verhalen

De zorg met een gerust hart uit handen geven

Het verzorgen van een geliefde in de laatste levensfase kan zwaar zijn. Vrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) bieden steun. Zij zijn er voor de terminaal zieke én voor zijn of haar naasten. Marja van Westenbrugge (65) maakte gebruik van de VPTZ van ZwolleDoet! 

Verhalen

‘De familie is vaak zo dankbaar’

Sander Strating is vrijwilliger in de Vrijwillige Palliatieve Thuiszorg bij ZwolleDoet! Hij waakt bij mensen die op sterven liggen. Daarmee is hij een steun voor de terminaal zieke én voor diens omgeving. Lees hier zijn verhaal.

Verhalen

‘Je verzacht het stervensproces voor patiënt én naasten’

Geertje Douma is vrijwilliger in de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg bij ZwolleDoet! Zij waakt bij terminaal zieke mensen om de naasten een moment voor zichzelf te geven. Lees hier haar verhaal over hoe het is om dit bijzondere vrijwilligerswerk te doen.  

Verhalen

Ervaringsmaatje Ruth: 'Ik kan voor haar de persoon zijn die ik zelf ook nodig had'

Veel kinderen en jongeren die mantelzorger zijn vinden het prettig een maatje te hebben die weet hoe dit is. Een maatje met ervaring. Ruth (23) is zo’n ervaringsmaatje. "Door ervaringsmaatje te zijn kan ik de persoon zijn die ik zelf niet heb gehad, maar die ik wel nodig had."

Verhalen

'Waken geeft mij heel veel energie'

Mensen in haar omgeving vinden het soms maar 'vreemd' of zelfs 'eng'. Stineke Duijm (45) is vrijwilliger bij de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen. Ze waakt bij mensen die op sterven liggen. Zodat familieleden en mantelzorgers even niet de zorg van een nachtelijke wake hebben en aan de eigen rust toekomen. Is het zwaar wat ze doet? 'Die acht uurtjes in de nacht vliegen voorbij. Dit werk geeft mij energie', vertelt Stineke.

Verhalen

'Ieder mens heeft recht op een waardig sterven'

'Helpen is iets wat je gewoon doet,' vertelt ze en verhaalt honderduit. Van de onderduikers in de oorlog. Over de dood van haar man. Maar vandaag gaat het vooral over haar werk als vrijwilliger voor de Stichting Terminale Thuiszorg Kampen. Dit is het verhaal van Ans Bastiaans. Ze zit vrijwillig aan het bed van een stervende medemens. 

Verhalen

‘Het contact brengt me zoveel meer. Ik voel me weer vrij’

Vanwege haar lichamelijke beperking kan Carin niet zelfstandig naar buiten. Ze meldt zich bij ZwolleDoet! voor een maatje. Nu gaat ze wekelijks een uurtje op pad met vrijwilliger Gerard. Ook voor hem is het een perfecte match. ‘Het echt heel gezellig. Ik kijk er altijd naar uit.’

Verhalen

‘Iets geven zonder iets terug te verwachten’

Een goed marketingplan kan een maatschappelijke organisatie veel opleveren, zoals meer naamsbekendheid, sponsoren of vrijwilligers. Maar hoe pak je dat aan? Nico de Jong van Onwijs Marketing zette zijn expertise na een Beursvloerdeal in voor de Raakvlak Academie. Hij vertelt over zijn aanpak en geeft tips, waarmee ook andere organisaties hun voordeel kunnen doen.

Verhalen

"Ik heb machtig mooi werk!"

Margreet is al jaren vrijwilliger bij Startpunt Informele Zorg, onderdeel van ZwolleDoet! In al die jaren heeft ze van alles meegemaakt: momenten waardoor ze zich realiseert hoe bijzonder en 'machtig mooi' haar vrijwilligerswerk is. Hier deelt ze haar verhaal over meneer van Boven. Ze zou met hem meegaan naar het ziekenhuis, maar bij aankomst bleek alles anders te lopen dan gepland.

Verhalen

“Samen wandelen, dat maakt me verschrikkelijk blij”

Iemands leven veranderen kan al door samen een wandeling te maken. Dat ontdekte Margot, vrijwilliger bij ZwolleDoet! Regelmatig bezoekt ze mevrouw Van Dijk. Mevrouw van Dijk is 94 jaar oud, hoort niet meer zo goed en ziet nog maar een paar procent. Toch redt ze zich zelfstandig in haar eigen huis, dankzij de mantelzorg van haar dochter en de inzet van vrijwilligers zoals Margot die wekelijks met haar gaat wandelen. 

Verhalen

“Ik heb mijn eigenwaarde terug”

Binnen een paar jaar tijd verliest Sita (56) haar ouders, haar broer, haar baan en haar mobiliteit. Wanneer ook haar huwelijk kapot gaat, staat ze er helemaal alleen voor. Ze komt in contact met ZwolleDoet! en gaat samen met vrijwilliger en netwerkcoach Lindy aan de slag om te werken aan haarzelf. 

Verhalen
Deel deze pagina