terug
ZwolleDoet Logo

Geplaatst op
Donderdag 16 juli 2020

Geplaatst door

“Ik heb mijn eigenwaarde terug”

Verhalen

Binnen een paar jaar tijd verliest Sita (56) haar ouders, haar broer, haar baan en haar mobiliteit. Wanneer ook haar huwelijk kapot gaat, staat ze er helemaal alleen voor. Ze belandt in een diepe put en kan eigenlijk alleen nog maar huilen en in bed liggen. Vlak daarna komt Sita in contact met ZwolleDoet! en gaat ze samen met vrijwilliger en netwerkcoach Lindy aan de slag om te werken aan haarzelf.

Bij toeval stuitte Sita op een advertentie van ZwolleDoet! over eenzaamheid. "Ik voelde dat dit het moment was om hulp in te schakelen. Ik kan proberen een masker op te zetten en me beter voor te doen. Maar ik kan niet meer, ik ben op, ik kan het niet alleen. ” Via de website besluit ze een berichtje te sturen en ZwolleDoet! medewerker Agnes neemt contact met haar op. Er volgt een gesprek met een lach en een traan.

Werken aan eigen waarden en eigenwaarde

Na het gesprek met Agnes besluiten ze samen een netwerkcoach in te schakelen: vrijwilliger Lindy. Tijdens het kennismakingsgesprek is er een duidelijke klik.

Lindy: “Het was een mooi traject, vooral ook omdat het zo dicht bij mezelf lag. Ik heb gekeken naar de behoeftes van Sita; waar zit jij, wat kun je al wel en niet aan, ben je er al aan toe om een netwerk op te bouwen? Het belangrijkste voor Sita bleek het verwerken van pijn en emoties. We hebben gewerkt aan basisversteviging: wie ben jij nog eigenlijk en waar liggen je grenzen? Alles draaide om eigen waarden en eigenwaarde. Omdat er zo’n goede klik was, konden we diep gaan.“

Pas als het van binnen weer klopt, kun je naar buiten treden

Op een gegeven moment ging Sita van rouwen naar bouwen. Het netwerk uitbreiden ging toen eigenlijk vanzelf. We zijn nu een jaar verder. Sita heeft enorme stappen kunnen maken, mede dankzij de hulp van Lindy. Maar ze is vooral zélf aan de slag gegaan naar aanleiding van gesprekken. Dit is ook de bedoeling van het traject. De netwerkcoach luistert, geeft tips en ondersteunt in het maken van stappen. Lindy: “Als het van binnen weer klopt, dan kun je naar buiten treden.”

Sita heeft nu een leuk netwerk. Een club vrouwen met wie ze samen een film kijkt of een hapje eet. Waar ze zich thuis voelt en begrepen. Maar ook een vrijwilligersbaan bij de bibliotheek, waar ze binnenkort creatieve middagen gaat organiseren. Het blijkt dat wanneer er één deur opengaat, er steeds meer deuren als vanzelf openen. “Ik moet intussen gaan kijken wat wel en niet past! Ik moet zelfs ‘nee’ gaan zeggen! Dat ben ik ook aan het leren, grenzen aangeven. Door naar mezelf te kijken en te blijven voelen. En door tijd te nemen om te tekenen, dat is mijn uitlaatklep”.

Samen op weg

ZwolleDoet! medewerker Agnes: “In het eerste gesprek achterhaal ik welke hulp er nodig is en wat goed zou passen. Een netwerkcoach leek me de juiste ondersteuning voor Sita. We hadden ook meteen een vrijwilliger in gedachten waarvan we dachten dat het een match zou kunnen zijn. Dat bleek het geval! Wanneer de klik er is, neem ik wat meer afstand. Op basis van het stappenplan dat we vanuit ZwolleDoet! meegeven gaan ze met elkaar aan de slag om vooruit te komen. Prachtig om te zien welke stappen Sita heeft kunnen maken!”

Stabiliteit

“Wat van groot belang is voor een netwerkcoach is dat diegene zelf stabiel is. Het kan van meerwaarde zijn als je zelf ook dingen hebt meegemaakt. Vanuit jouw eigen levenservaring kun je als vrijwilliger dan anderen helpen. Maar wel pas wanneer je jouw verleden zelf verwerkt hebt. Anders ga je meewiebelen en belast je de client met jouw onverwerkte bagage en dat is niet de bedoeling.”

'Ik weet nu weer wie ik ben'

Sita is er nog niet, maar ze ziet de toekomst zonnig tegemoet. “Als ik straks sterk genoeg ben, wil ik creatief coach worden om anderen te helpen bij rouwverwerking. Voor nu ben ik heel blij met de stappen die ik heb kunnen zetten, mede dankzij Lindy. Ik was mezelf volledig kwijt. Nu weet ik weer wie Sita is.”

Lindy: “Dat vind ik het mooiste om te zien. Als iemand zichzelf weer vindt, dat raakt mij en geeft voldoening, daar doe ik het voor”.

Op zoek naar ondersteuning?

Heb jij net als Sita behoefte aan een persoonlijk gesprek of ondersteuning? Neem contact met ons op! Mail naar info@zwolledoet.nl of bel (038) 422 5200.

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina