Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk de vacaturebank! lees meer
Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk de vacaturebank! lees meer

Geplaatst op
Woensdag 24 maart 2021

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Verhalen

‘Het contact brengt me zoveel meer. Ik voel me weer vrij’

Vanwege haar lichamelijke beperking kan Carin niet zelfstandig naar buiten. Ze meldt zich bij ZwolleDoet! voor een maatje. Nu gaat ze wekelijks een uurtje op pad met vrijwilliger Gerard. Ook voor hem is het een perfecte match. ‘Het echt heel gezellig. Ik kijk er altijd naar uit.’

Carin: "Ik wilde graag meer naar buiten. Omdat ik spasticiteit heb, loop ik moeilijk. Het leek me daarom veiliger om samen met iemand op pad te gaan. En ik was ook op zoek naar wat aanspraak, naar gezelligheid. Vooral in deze coronatijd zie ik weinig mensen. De muren kwamen soms op me af."

‘Na dit uurtje kan ik de hele week weer aan’

"We wandelen veel in en rondom de Aa-landen. Dat wil zeggen: ik zit in mijn elektrische rolstoel en Gerard loopt of fietst mee. We hebben geen vaste route, we spreken af en dan zien we wel waar we naartoe gaan. Het is heel gezellig, we hebben echt een klik. Meteen al. Ellen Roodvoets, coördinator van ZwolleDoet! zei tijdens het eerste gesprek dat het leek alsof we elkaar al jaren kenden."

Gerard: "Als we niet kunnen wandelen vanwege het weer, dan help ik haar soms met het nakijken van de verhalen die ze schrijft voor kinderen. Ik heb er net een meegenomen om te laten lezen door kinderen van vrienden van mij."

‘Plusmaatje zijn, is heel verrijkend’

Gerard: "Je bekommeren om je medemens, dat heb ik vanuit huis meegekregen. In eerste instantie wilde ik aan de slag in de vrijwillige palliatieve terminale zorg maar dat viel me zwaar. Bij ZwolleDoet! stelden ze voor om Plusmaatje te worden voor Carin. En om iets te kunnen betekenen voor iemand die nog volop in het leven staat, dat sprak me eigenlijk veel meer aan.’

Is het prettig dat het vrijwilligerswerk via ZwolleDoet! verloopt?
"Dat vind ik wel. Het is prettig om een organisatie te hebben die een match maakt, waar je op kunt terugvallen bij vragen en die helpt bij het afstemmen van verwachtingen. Plusmaatje ben je voor een afgebakende periode van in eerste instantie één jaar. Daarna kun je uiteraard zelf contact blijven houden en dat verwacht ik ook, vanwege de klik die we hebben."

Wat halen jullie uit dit contact?

"Ik ben onder de indruk van Carins enorme geestkracht. Sommige praktische dingen die gezonde mensen doen zonder erbij stil te staan, kosten haar enorm veel moeite. Laatst wilde ze een pakje posten en moest ik haar helpen omdat het betalen via haar iPhone niet lukte. ‘Sorry’, zei ze tegen de dame achter de toonbank. ‘Daar hoef jij geen sorry voor te zeggen’, antwoordde zij. ‘Het is logisch dat we elkaar helpen’. En zo is het. Daarnaast is het gewoon echt heel gezellig. Ik kijk er altijd naar uit."

Carin: "Het is fijn om vaker buiten te zijn. Daardoor heb ik ook meer energie om andere dingen te doen. Dat schrijven bijvoorbeeld, dat heb ik weer opgepakt sinds Gerard mijn maatje is. Het contact met hem brengt me zoveel meer dan eens per week een wandeling maken. Ik voel me weer vrij."

Steun en toeverlaat

Carin: "Dankzij Gerard kan ik zelfstandiger functioneren. Hij helpt me ook met praktische dingen, zoals papier of printerinkt vervangen. Kleine klusjes, die lastig zijn voor mij. Eerder hielp mijn vader me daarmee, maar hij overleed in november onverwachts. In die periode was Gerard ook echt mijn steun en toeverlaat."

'Ik zou het anderen zeker aanraden. Voor iedereen die erover nadenkt: zet je over die drempel heen om een maatje te zoeken. Het is het waard!’

Een plusmaatje is een maatje voor mensen met bijvoorbeeld Niet Aangeboren Hersenletsel, een psychische kwetsbaarheid of een lichamelijke/verstandelijke beperking. Wil je ook Plusmaatje worden? Kijk hier voor meer informatie. Zoek je zelf ondersteuning, heb je vragen of behoefte aan een persoonlijk gesprek? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina