hero

Jong & Mantelzorg

Van de Nederlandse kinderen en jongeren tot 24 jaar groeit 1 op de 5 op met een familielid dat extra aandacht nodig heeft. Een ouder, broer, zus, opa of oma heeft bijvoorbeeld een handicap, kanker, een spierziekte, autisme, een depressie of een verslaving. De kinderen en jongeren helpen vaak met zorgen voor dit familielid. Door thuis schoon te maken of eten te koken. Of door broertjes of zusjes aan te kleden en naar school te brengen. En samen maken ze zich zorgen óm hun familielid.

Dit biedt ZwolleDoet!
Kinderen of jongeren met zorgtaken vinden het vaak fijn om degene van wie ze houden te helpen. Al maakt dat het soms lastig om ook tijd en energie over te houden voor hun eigen leven. ZwolleDoet! helpt deze kinderen en jongeren ook goed voor zichzelf te zorgen. Zodat zij kunnen omgaan met iemands ziekte, aandoening, handicap of stoornis. En zodat ze school en thuis zo goed mogelijk kunnen combineren. Bijvoorbeeld door leeftijdsgenoten te ontmoeten die ook voor iemand zorgen. Of met een maatje op te trekken dat weet hoe het is om mantelzorgtaken te hebben.

Jong en mantelzorg

Ieder kind en elke jongere helpt in huis meestal wel een handje mee. Maar wie opgroeit met een familielid dat een aandoening heeft of ziek of gehandicapt is, heeft vaak veel meer taken en verantwoordelijkheden.

Individuele ondersteuning

We kunnen beter voor een ander zorgen, als we ook goed voor onszelf zorgen. Dit geldt ook voor kinderen en jongeren met mantelzorgtaken. ZwolleDoet! biedt daarom een luisterend oor.

Ervaringsmaatjes

Veel kinderen en jongeren die zorgen voor een familielid - of zich zorgen maken óm diegene - vinden het fijn een maatje te hebben die weet hoe dit is. Een maatje met ervaring; een ervaringsmaatje.

Leuke activiteiten

Voor kinderen en jongeren met zorgtaken is het fijn om iets leuks te kunnen doen samen met leeftijdsgenoten die thuis ook voor iemand zorgen. ZwolleDoet! organiseert uitstapjes, workshops en andere leuke activiteiten.

Bijeenkomsten en trainingen

Praten met leeftijdsgenoten én handige tips krijgen. Het kan in de Brusjesgroep, voor kinderen die opgroeien met een bijzondere broer of zus. Ook is er een training die studerende jongeren helpt een balans te vinden tussen hun tijd voor mantelzorgtaken en hun tijd voor eigen hobby’s en interesses.

Voorlichting

ZwolleDoet! geeft gastlessen en voorlichting over Jong en Mantelzorg, speciaal samengesteld voor scholen en bedrijven. Hiermee leren docenten en stagebegeleiders herkennen dat iemand thuis zorgtaken heeft en kunnen ze hier zo goed mogelijk mee omgaan.

Voor jongeren

​Is er bij jou thuis iemand al lang ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war? Doe je allerlei klusjes zoals boodschappen, koken of schoonmaken of moet je vaak op je broertje of zusje passen?

Voor ouders

Hoe zorg je ervoor dat je kind de juiste zorg krijgt op het moment dat hij of zij zélf juist degene is die zorg biedt. Elke situatie vraagt om een andere aanpak. Weet jij wat jouw kind nodig heeft? Wij ondersteunen je graag!

Voor professionals

Ontmoet je wel eens jongeren die piekeren en gespannen zijn, die hoofdpijn hebben en zich slecht kunnen concentreren? Herken jonge mantelzorgers op je werk of in de klas.

Deel deze pagina