Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk de vacaturebank! lees meer
Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk de vacaturebank! lees meer

Voorlichting

In een klas van 30 leerlingen zitten er gemiddeld 6 die thuis helpen zorgen voor een ziek of beperkt gezinslid. Hierdoor is er soms minder tijd voor vrienden, sport of huiswerk. Voor een leerkracht kan het prettig zijn om te weten dat er een kind of jongere met zorgtaken in de klas zit. Dan kan er rekening worden gehouden met de situatie. En voor het kind of de jongere zelf is extra begrip prettig. Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet! geeft scholen daarom gastlessen en voorlichting over Jong en Mantelzorg. De voorlichting is er ook voor bedrijven waar jongeren stagelopen.

Voorlichting voor scholen en bedrijven

Als leerkrachten en stagebegeleiders kinderen en jongeren met zorgtaken herkennen, kunnen zij hen beter begeleiden. Bijvoorbeeld als een kind veel piekert over een broertje met een beperking en hierdoor minder gemotiveerd is voor school. Of als een jongere moeite heeft om ’s morgens op tijd te komen, vanwege de zorg voor een zieke vader of moeder. Of als een kind zich in de klas slecht kan concentreren, doordat een overstuur zusje hem ’s nachts wakker hield. Wie herkent dat iemand thuis zorgtaken heeft, kan begrip tonen, aandacht geven en eventueel helpen door iemand door te verwijzen. Steunpunt Mantelzorg laat daarom de herkenningspunten zien en geeft tips voor de omgang met leerlingen en stagiairs met zorgtaken. De voorlichting wordt aangepast aan de school of het bedrijf.

Gastlessen op school

Steunpunt Mantelzorg geeft ook gastlessen over Jong en Mantelzorg op de basisschool, middelbare school en op het mbo en hbo. Een klas krijgt dan les over wat het is voor een kind of jongere om op te groeien met zorgtaken. Hoe voelt het bijvoorbeeld om minder tijd voor jezelf te hebben? Of om bezorgd te zijn over iemand in het gezin? Wat dóet het hebben van zorgtaken met een kind of jongere en welke gevolgen kan dit hebben voor de schooltijd en de schoolprestaties? Een gastles kan kinderen en jongeren het gevoel geven: er is aandacht voor mijn situatie, mensen begrijpen het nu en kunnen er beter mee omgaan en ik sta er niet alleen voor. En vaak ontdekt iemand dat hij of zij niet de enige in de klas is met zorgtaken. Het gevoel anders te zijn dan leeftijdsgenoten wordt hierdoor meestal minder.

Nieuw: onze e-learning!

Hoe herken je een leerling met mantelzorgtaken? Hoe start je het gesprek? En waarvoor kun je bij Steunpunt Mantelzorg terecht? Op veel basisscholen is er behoefte aan meer kennis over jonge mantelzorgers. Daarom hebben wij in samenwerking met MantelzorgNL een e-learning ontwikkeld. Geen ingewikkelde cursus, maar een korte en laagdrempelige online omgeving met video's, meerkeuzevragen, stellingen, tips én handige info. Omdat we het belangrijk vinden dat iedere leerkracht in Zwolle de kennis heeft om jonge mantelzorgers te ondersteunen. 

Interesse? 

Meld jouw basisschool aan door een mail te sturen naar mantelzorg@zwolledoet.nl.

Voorlichting of gastles plannen

Als school of bedrijf interesse in de voorlichting of een gastles over Jong en Mantelzorg? Laat het ons snel en gemakkelijk weten door onderstaand formulier in te vullen en te verzenden.

              Deel deze pagina