Geplaatst op
Woensdag 27 juni 2018

Geplaatst door
Tess Vulto

Verhalen

"Werken zou niet lukken als ik niet door familie, vrienden en professionele hulp werd ondersteund"

Gerry haar oudste dochter Anjali (21) is geboren met het syndroom van Down. De vrijheid die ze krijgt op haar werk helpt om de zorg vol te houden.

Er is altijd wel iets te regelen

Gerry Willemsen is moeder van drie kinderen. Haar oudste dochter Anjali is geboren met het syndroom van Down. Gerry vertelt hoe ze de zorg voor haar dochter combineert met een vaste baan.

Anjali is nu 21 jaar, kan in haar eentje naar de supermarkt, doet klussen als fotomodel en werkt bij wijze van dagbesteding in een restaurantje. Hoe volwassen dit ook klinkt, ze heeft nog iedere dag haar moeder nodig. “Ze kan zich bijvoorbeeld na het douchen en aankleden zomaar weer uitkleden.” Daarnaast is er altijd wel iets te regelen. “Fysiotherapie, logopedie, medische controles in verband met haar darmafwijking, bijles om te leren lezen, noem maar op”, vertelt ze.

Flexibiliteit

Gerry combineert deze zorgtaken met een baan bij de gemeente Zwolle, in de schuldhulpverlening. “Werken zou niet lukken als ik niet door familie, vrienden en professionele hulp werd ondersteund. Anjali gaat een dag in de week naar mijn zus, haar jongere broer en zus (17 en 15 jaar) passen op en van het persoonsgebonden budget (pgb) betalen we onder meer een oppas.” Ondanks de achtervang moet Gerry zelf indien nodig à la minuut van werk naar huis kunnen. “Gelukkig begrijpen mijn werkgever en collega’s het en kan ik zelf mijn agenda beheren.”

“Ondanks de achtervang moet ik indien nodig à la minuut naar huis kunnen.”

Werk en zorg in balans

Pien van der Does, lid van het managementteam, beaamt de vrijheid die medewerkers bij de gemeente Zwolle krijgen. “Thuis werken, eerder weggaan of later beginnen, dat kunnen medewerkers in overleg met collega’s en rekening houdend met hun taken, zelf plannen. Vrijheid draagt bij aan het werkplezier en de prestaties.” “Onze flexibiliteit komt ook van pas voor collega’s de thuis voor iemand zorgen. Vrijheid helpt om de zorg vol te houden. Dat kan zijn voor kinderen die bijzondere zorg nodig hebben, maar bijvoorbeeld ook voor ouders die op leeftijd raken. Of die collega’s zich nu mantelzorger noemen of niet, wij vinden het belangrijk dat werkdruk en zorg niet opstapelen. We vragen er daarom naar in onze jaarlijkse wow-gesprekken (welzijn, ontwikkeling en werk). Ook organiseren we voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden jaarlijks een moment om ervaringen uit te wisselen en bij voldoende animo workshops over de balans tussen werk en zorg.”

“Ik denk zelf al snel, straks vinden ze dat ik zeur.”

Begrip van collega’s

Voor mantelzorgers die tijdelijk meer tijd nodig hebben voor de zorg, worden afspraken op maat gemaakt. “Denk aan tijdelijk minder werken, flexibel werken, bijzonder verlof of lichtere taken.”

Als tip aan andere werkende mantelzorgers zegt Gerry: “vertel je collega’s over je situatie en bespreek het openlijk wanneer je naar huis moet vanwege de zorg voor je kind, partner of familielid. Ik denk zelf al snel, straks vinden ze dat ik zeur, maar het helpt wel om erover te vertellen. Het creëert begrip.”

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina