terug
ZwolleDoet Logo
Mantelzorgwaardering 2022

Mantelzorgers zorgen (vaak) langdurig en onbetaald voor een hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur. Jij bent van groot belang voor degene voor wie je zorgt, en dat is niet altijd eenvoudig. De gemeente Zwolle en Steunpunt Mantelzorg waarderen jouw inzet enorm. Daarom kan je vanaf nu de individuele mantelzorgwaardering voor 2022 aanvragen!

Vraag hier de mantelzorgwaardering 2022 aan

Als iemand het verdient ben jij het!

Als blijk van waardering voor wat jij doet biedt de gemeente Zwolle ook dit jaar de individuele mantelzorgwaardering aan. Iedere (jonge) mantelzorger die meer dan gebruikelijke hulp, zorg of ondersteuning biedt aan een naaste die in Zwolle woont kan vanaf nu de individuele waardering weer aanvragen!

Ben jij mantelzorger en woont degene voor wie jij zorgt in Zwolle? Dan kun je tot en met 31 december 2022 de individuele mantelzorgwaardering aanvragen door het digitale aanvraagformulier op www.mantelzorgwaarderingzwolle.nl in te vullen.

De waardering bestaat dit jaar uit een VVV cadeaukaart. Voor de jonge mantelzorgers t/m 12 jaar is er een bioscoopkaart. Let op: ook als je de waardering al eerder hebt ontvangen moet je hem ieder jaar opnieuw aanvragen, omdat je zorgsituatie veranderd kan zijn.

Klik hier om de individuele mantelzorgwaardering voor 2022 aan te vragen.

Per mantelzorger kan er één individuele mantelzorgwaardering worden aangevraagd. Direct na het verzenden van je aanvraag, ontvang je een e-mailbevestiging. Bewaar deze goed, dit is namelijk je bewijs van aanvraag. Heb je geen e-mailbevestiging gekregen of twijfel je of je aanvraag is gelukt? Neem dan direct contact met ons op via 038 - 422 5200 zodat we je telefonisch verder kunnen helpen. Heb je hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Ook dan helpen we je graag telefonisch verder. Vóór 1 maart 2023 krijg je bericht van ons over je aanvraag.

FAQ mantelzorgwaardering

De individuele mantelzorgwaardering bestaat uit een VVV cadeaukaart. Voor jonge mantelzorgers tot en met 12 jaar is er een bioscoopbon.

Ben ik mantelzorger?

Zorg jij voor iemand die je lief hebt? En doe je dit vrijwillig, maar is dit geen vrijwilligerswerk? Geef jij hulp aan je naaste omdat hij of zij ziek is of psychisch kwetsbaar en hulp nodig heeft? Is de hulp die je geeft geen gebruikelijke zorg in de vorm van oppassen of opvoeden en niet voor gezonde kinderen?

Dan ben je mantelzorger. Uiteraard ben je ook gewoon jezelf, maar de term van mantelzorger gaat voor jou op. Je kunt daarmee gebruik maken van verschillende regelingen en voorzieningen en bijvoorbeeld de jaarlijkse mantelzorgwaardering aanvragen. Ook kun je met al jouw vragen rondom dit onderwerp terecht bij ons Steunpunt.

Informatie over mantelzorg
Wat als mijn zorgvrager niet in Zwolle woont?

Helaas kan je dan de mantelzorgwaardering niet bij ons aanvragen. Woon jij als mantelzorger wel in Zwolle, maar degene voor wie jij zorgt niet? Dan raden we je aan om te informeren bij de gemeente waar de zorgvrager woont. Elke gemeente kijkt namelijk zelf hoe zij de mantelzorgwaardering vormgeven.

Waar bestaat de individuele mantelzorgwaardering in 2022 uit?

De individuele mantelzorgwaardering is voor volwassenen een VVV-cadeaukaart. En voor de jonge mantelzorgers tot en met 12 jaar is er een bioscoopbon.

Wat is de waarde van de cadeaukaart?

De waarde van de cadeaukaart is afhankelijk van het aantal mantelzorgers dat een aanvraag doet. Mantelzorgers kunnen t/m 31 december 2022 hun aanvraag doen. Daarna worden de aanvragen verwerkt en wordt er bekeken wat de hoogte van de cadeaukaart wordt. Vóór 1 maart 2023 krijg je bericht over de toekenning van de waardering.

Ik ben al bekend bij Steunpunt Mantelzorg, moet ik dan nu toch opnieuw de mantelzorgwaardering aanvragen?

Ja! Ieder jaar moet je opnieuw de aanvraag doen. Het kan namelijk zo zijn dat je zorgsituatie is veranderd.

Als je bij ons staat inschreven als mantelzorger, krijg je wel een mail ter herinnering aan het doen van de nieuwe aanvraag. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Tot wanneer kan de Mantelzorgwaardering 2022 worden aangevraagd?

Tot en met 31 december 2022 kun je de individuele waardering aanvragen.

Ik zorg als mantelzorger voor meerdere zorgvragers, kan ik de mantelzorgwaardering meer dan één keer aanvragen?

Nee, elke mantelzorger kan één keer de waardering aanvragen.

Ik krijg als verzorgde van meerdere mantelzorgers hulp. Kunnen zij allemaal de individuele mantelzorgwaardering aanvragen?

Ja, iedere mantelzorger kan één keer de waardering aanvragen. Het maakt daarbij niet uit dat zij voor dezelfde persoon zorgen.

Kan ik de mantelzorgwaardering (als verrassing) aanvragen voor mijn mantelzorger?

Nee helaas. De mantelzorgwaardering wordt aan de mantelzorger zelf uitgereikt, daarom zijn haar of zijn gegevens nodig voor de aanvraag. Een zorgvrager kan natuurlijk deze gegevens wel voor de mantelzorger invullen, maar vanwege de privacy is er nog wel een akkoord van de mantelzorger zelf nodig.

Degene voor wie ik zorgde is in 2022 overleden. Mag ik nu nog de mantelzorgwaardering aanvragen?

Ja zeker! Ook als jouw zorgvrager is overleden in 2022 kom je in aanmerking voor de individuele mantelzorgwaardering.

Ik kreeg voorgaande jaren een bedrag via de Sociale Verzekeringsbank (SVB), bestaat die regeling nog?

Tot en met 2014 konden zorgvragers met een indicatie jaarlijks een bedrag aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank, voor hun mantelzorger(s). Tegenwoordig hebben alle Nederlandse gemeenten een apart budget gericht op mantelzorg. In Zwolle worden veel verschillende activiteiten georganiseerd, is er mantelzorgondersteuning aanwezig en een cadeaukaart t.b.v. het waarderen van de mantelzorgers.

Wat doet de gemeente Zwolle voor mantelzorgers?

Steunpunt Mantelzorg is gespecialiseerd in mantelzorgondersteuning en geeft in opdracht van de gemeente Zwolle de ondersteuning en waardering vorm. Het hele jaar door zijn er trainingen, activiteiten, lotgenotengroepen, wordt er advies gegeven en is er praktische ondersteuning en informatie voor mantelzorgers. Daarnaast wordt jaarlijks de individuele mantelzorgwaardering uitgereikt en organiseren we in november de Maand van de Mantelzorg. Met deze extra aandacht voor mantelzorgers willen we overbelasting eerder signaleren en voorkomen.

Informatie over mantelzorg
Wanneer hoor ik wat van mijn aanvraag?

Voor 1 maart 2023 krijg je van ons bericht over de aanvraag.

Heb je andere vragen?

Neem contact op met Steunpunt Mantelzorg via 038 422 52 00 of mail naar mantelzorg@zwolledoet.nl.

Deel deze pagina