terug
ZwolleDoet Logo

Wat is mantelzorg

Zorgen voor iemand die je lief is doen heel veel mensen, maar wanneer ben je mantelzorger? Is dit een soort vrijwilligerswerk of ben je dit al als je ouder of opvoeder bent? En wat betekent dat eigenlijk, mantelzorger zijn? Maak ik dan aanspraak op regelingen of subsidies? Allemaal hele bekende en logische vragen.

Definitie

De definitie die het SCP (sociaal en cultureel planbureau) hanteert is:

"'Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.
(Bron: MantelzorgNL)

Ben ik mantelzorger?

Zorg jij voor iemand die je lief hebt? En doe je dit vrijwillig, maar is dit geen vrijwilligerswerk? Geef jij hulp aan je naaste omdat hij of zij ziek is of psychisch kwetsbaar en hulp nodig heeft? Is de hulp die je geeft geen gebruikelijke hulp in de vorm van oppassen of opvoeden en niet voor gezonde kinderen?

Dan ben je mantelzorger. Uiteraard ben je ook gewoon jezelf, maar de term van mantelzorger gaat voor jou op. Je kunt daarmee gebruik maken van verschillende regelingen en voorzieningen en bijvoorbeeld de jaarlijkse mantelzorgwaardering aanvragen. Ook kun je met al jouw vragen rondom dit onderwerp terecht bij ons steunpunt.

Inschrijven als mantelzorger

Je kunt je bij ons inschrijven als mantelzorger.

               Vragen?

                      Deel deze pagina