Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk de vacaturebank! lees meer
Op zoek naar vrijwilligerswerk? Bekijk de vacaturebank! lees meer

Wat goed dat je hier bent!

Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? En moet je daarom thuis vaak meehelpen of voor een familielid zorgen? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Wist je dat er in Zwolle nog veel meer jonge mantelzorgers zijn? We vertellen je graag meer over wat wij voor jonge mantelzorgers doen. Lees snel verder!

Wat is nou een jonge mantelzorger?

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een ouder, een broer of een zus die lange tijd zorg nodig heeft. Wanneer een familielid chronisch ziek is, gehandicapt of een psychische aandoening heeft kan dat grote impact hebben op je leven. Een paar voorbeelden van mantelzorg:

 • Je zus heeft een spierziekte
 • Je vader is verslaafd aan alcohol
 • Je broertje heeft kanker
 • Je moeder is vaak angstig
In deze situaties groei je op met iemand die zorg nodig heeft. Herken je dat? Dan ben je niet de enige. Van alle jongeren in Nederland is één op de vijf een jonge mantelzorger.

Tips

Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips:

 • Deel je zorg
  Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
 • Bespreek het op school
  Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
 • Geef aan wanneer het te veel is
  Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een vrijwilligersorganisatie.
 • Blijf leuke dingen doen
  Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
 • Zoek informatie
  Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of aan ons. Het antwoord kan je geruststellen.

Wij zijn er voor jou!

Naast deze tips kan het soms ook fijn zijn om even met iemand te praten. Dit kan met Jeanine of Rosa van Steunpunt Mantelzorg. Zij weten alles over onze jonge mantelzorgers, kunnen je tips geven en samen met jou kijken wat je nodig hebt. Daarnaast kunnen ze je in contact brengen met andere jonge mantelzorgers. We organiseren regelmatig leuke activiteiten en workshops zoals lasergamen, trampoline springen of een reptielenmiddag.

Ervaringsmaatjes
Wist je dat we bij Steunpunt Mantelzorg ook werken met ervaringsmaatjes? Dit zijn jonge vrijwilligers en stagiaires die zelf zijn opgegroeid met zorg in het gezin en nu ondersteuning bieden aan jonge mantelzorgers. Zij weten als geen ander hoe het is als er veel aandacht en zorg uitgaat naar het zieke of beperkte gezinslid. Je ervaringsmaatje gaat samen met jou leuke dingen doen en kan je een steuntje in de rug geven waar nodig. Jullie spreken af en zien elkaar regelmatig zodat je een band op kan bouwen, zoals maatjes dat doen. Een ervaringsmaatje is er speciaal voor jou! Wil jij een maatje? Laat het ons weten in het formulier hieronder.

       Blijf op de hoogte

       Wil je meer informatie ontvangen? Speciaal voor jonge mantelzorgers hebben we een nieuwsbrief waarin we activiteiten en handige informatie delen. Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Daarnaast vind je ons ook op instagram als @jmzwolle. Klik hier om ons te volgen!

       Deel deze pagina