CVA

Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks taalgebruik wordt een CVA ook een beroerte genoemd en is onder andere een hersenbloeding of herseninfarct.

Wat is een CVA

Bij een CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd. Elk jaar worden in Nederland 41.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen.

(Bron: Nederlandse CVA-vereniging)

Hoe kan ik hiermee omgaan?

Een CVA komt vaak onverwacht en gaat vaak gepaard met restverschijnselen. Dit betekent dat iemand bijvoorbeeld problemen kan hebben met lopen, praten, slikken en/of zijn gedrag kan veranderen. Niet alleen voor degene die een CVA heeft gekregen, maar ook voor jou als naaste kan dit nogal impact hebben op je leven.

Gelukkig kunnen er gaandeweg en met revalidatietherapie veel verbeteringen optreden! Maar ook kunnen er beperkingen blijven. Hoe je daarmee omgaat is uiteraard voor iedereen verschillend. Hieronder een aantal algemene tips, we hopen dat ze wat ondersteuning kunnen bieden.

3 tips:

  1. Zorg dat je als naaste voldoende rust en ontspanning hebt. Als jij goed uitgerust bent, kan je (nog) beter voor je naaste zorgen!
  2. Bespreek je zorgen en problemen. Dit kan met deskundigen als een (huis)arts, een verpleegkundige of een iemand van ons steunpunt. Dit kan ook met een vriendin zijn, of familielid of iemand waar jij je vertrouwd bij voelt. Vaak helpt het om je zorgen te delen.
  3. Zorg voor extra hulp mocht dit nodig zijn, er zijn vaak veel mogelijkheden.
Naast deze tips hebben we soms themabijeenkomsten rondom dit onderwerp. Houd onze agenda daarom in de gaten. Heb je een specifieke vraag, wil je even op adem komen d.m.v. de inzet van een vrijwilliger of wil je graag even je verhaal kwijt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, je staat er niet alleen voor!

                Deel deze pagina