Dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. (Bron: Alzheimer Nederland)

Wat is dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. De meest voorkomende soorten dementie zijn alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy body dementie.
(Bron: Alzheimer Nederland)

Hoe kan ik hier als naaste mee omgaan?

Wanneer je naaste de diagnose dementie heeft gekregen vallen er vaak puzzelstukjes op zijn plaats, maar vaak roept het ook allerlei vragen en onzekerheden op. Veel mensen met dementie gaan ander gedrag dan je van ze gewend bent vertonen en verandert ook het karakter van iemand. Dit vraagt van de naaste veel aanpassingsvermogen. Het kan best lastig zijn om hiermee om te gaan. Alzheimer Nederland hebben op hun website veel tips bescheven. Hieronder hebben we een aantal tips uitgelicht.

5 tips:

  1. Zorg goed voor jezelf, neem rustmomenten en plan tijd voor jezelf. (Dit kan eventueel door een vrijwilliger in te zetten)
  2. Je naaste met dementie kan snel overprikkeld raken, plan regelmatig rustmomenten
  3. Beelden en geluiden worden voor je naaste herkenbaarder dan woorden. Wist je dat Alzheimer Nederland een eigen playlist op Spotify heeft met liedjes uit de jaren '30,'40, '50 en '60?
  4. Zorg voor structuur, een duidelijke dagindeling geeft de persoon met dementie houvast
  5. Lach met elkaar en gebruik humor.
Naast deze tips hebben we speciale themabijeenkomsten rondom dit onderwerp. Houd onze agenda daarom in de gaten. Heb je een specifieke vraag, wil je even op adem komen d.m.v. de inzet van een vrijwilliger of wil je graag even je verhaal kwijt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, je staat er niet alleen voor!