Iemand in je directe omgeving met dementie?

Voor hen zijn er ‘Geheugensteuntjes’: vrijwilligers die een dagdeel in de week ingezet worden om bij de mensen thuis gezelschap te bieden.

Voor wie?

Mensen met dementie hebben soms een andere belevingswereld. Besef van tijd en wat te doen in welke situatie verwijnt. Daardoor kunnen onvoorspelbare situaties ontstaan. Dan kan het voor jou, als naaste, moeilijk zijn om de zorg over te laten aan iemand anders. Om jou te ontlasten, zijn er vrijwilligers getraind tot ‘Geheugensteuntje’.

Wat doet een geheugensteuntje?

Een Geheugensteuntje wordt gekoppeld aan iemand met dementie en gaat gemiddeld een dagdeel in de week bij diegene thuis op bezoek. Boodschappen doen, wandelen, naar een koffietentje of iets anders leuks of nuttigs doen.

De vrijwilliger krijgt een training en leert zo goed omgaan met dementie
Wat goed is om te weten voor jou als naaste is dat vrijwilligers een training krijgen om met dementie om te gaan. Na een intakegesprek volgen de vrijwilligers een individuele online training én een gezamenlijke training van Stichting Alzheimer Nederland. Daarnaast krijgen ze naslagwerk voor zelfstudie. Ze leren communiceren met mensen met dementie, verdiepen zich in de ziekte en krijgen inzicht in het verschil tussen ziekte en gedrag.

Ik geef me op, en dan?

Je meldt je aan. Daarna neemt een coördinator contact met je op. Er volgt een gesprek waarin jullie kennismaken en er wordt gekeken of een geheugensteuntje iets is voor jouw naaste.

                  Deel deze pagina