Voor de werknemer

Mantelzorg: bijna iedereen krijgt er wel een keer mee te maken. In Nederland heeft één op de vier werknemers naast het werk ook mantelzorgtaken. Mantelzorgtaken vragen energie en hebben soms impact op het werk. Hoe houd jij alle ballen in de lucht? Bekijk hier onze tips.

Verleen ik mantelzorg?

Mantelzorg is hulp aan iemand in je omgeving, die verder gaat dan de gebruikelijke hulp of een klusje. Het is zorg voor iemand die bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking heeft. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners zijn meegenomen. Benieuwd of jij mantelzorg verleent? Klik hier.

1. Maak je zorg bespreekbaar

Het is gebleken dat het alleen al bespreekbaar maken van je zorgen bijdraagt aan een betere balans. Deel jij je zorgen weleens met collega’s of met je leidinggevende? Op tijd praten over jouw situatie zorgt voor begrip en geeft ruimte voor oplossingen. Praat je liever eerst met iemand die wat verder van de werkvloer af staat? Denk dan eens aan de vertrouwenscontactpersoon in jouw organisatie.

2. Flexibel werken

Flexibele werktijden. Mogelijk kan je in overleg met je leidinggevende tijdelijk aanpassingen in je rooster maken zoals later of eerder beginnen, of thuiswerken.

3. Verlofregeling

Kort en langdurend zorgverlof of calamiteitenverlof. Er zijn in Nederland verschillende verlofregelingen die je kan inzetten. Klik hier voor alle informatie over verlofregelingen.

4. Kijk in je CAO

In sommige CAO's is er een mogelijkheid opgenomen om extra uren in te kopen of je loopbaanbudget in te zetten om meer ruimte voor jezelf te creëren. Overleg met je leidinggevende of de afdeling HR over de mogelijkheden.

5. Mantelzorgondersteunende organisatie

In iedere gemeente is er een organisatie die mantelzorgondersteuning biedt. In Zwolle is dit Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet! Ga vrijblijvend in gesprek met een consulent over hoe je in balans kunt blijven en werk en mantelzorg kunt combineren op een manier die voor jou werkt.

Woon je niet in Zwolle? Kijk op de website van MantelzorgNL voor een mantelzorgondersteunende organisatie in jouw buurt.

6. Mogelijkheden verzekering

Wist je dat diverse zorgverzekeringen mogelijkheden bieden voor mantelzorgondersteuning zoals respijtzorg (de zorg wordt tijdelijk van je overgenomen). Informeer eens naar de mogelijkheden bij je verzekeraar. Steunpunt Mantelzorg kan je hier ook bij helpen. Neem contact op met Kristel via kristel@zwolledoet.nl.

7. Preventief naar de bedrijfsarts

Wist je dat je preventief met een bedrijfsarts in gesprek kan gaan? Vraag naar de mogelijkheden bij je leidinggevende of de afdeling HR.

Meer informatie

Weet je niet goed hoe je het gesprek over werk & mantelzorg aan kunt gaan of zoek je meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met Kristel via kristel@zwolledoet.nl of bel 038 750 8374.

Deel deze pagina