Wat is mantelzorg

Mantelzorg is hulp aan iemand in je omgeving, die verder gaat dan de gebruikelijke hulp of een klusje. Het is zorg voor iemand die bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke beperking heeft. Ook minder intensieve hulp, de hulp aan huisgenoten en de hulp aan instellingsbewoners, zijn meegenomen.

De zorg ontstaat vanuit de persoonlijke band die je met iemand hebt, bijvoorbeeld je partner of ouders, maar ook buren of vrienden. Deze hulp kan zowel praktisch als emotioneel zijn en bijvoorbeeld gaan over op structurele basis meegaan naar de dokter, een boodschap doen, een luisterend oor bieden en natuurlijk helpen met persoonlijke verzorging. Je helpt bij taken of zaken die geregeld moeten worden, omdat die persoon het zelf (niet meer) kan door een (psychische) ziekte of beperking.

Verleen ik mantelzorg?

▪ Zorg je voor iemand uit je omgeving?
▪ Zorg je onbetaald voor iemand en is dit geen vrijwilligerswerk?
▪ Geef je hulp aan je naaste omdat hij of zij ziek of psychisch kwetsbaar is en hulp nodig heeft?
▪ Is de hulp die je geeft meer dan gebruikelijke hulp in de vorm van oppassen of opvoeden, bijvoorbeeld doordat je kind een beperking heeft?

Kun je alle vragen met ja beantwoorden? Of verwacht je in de toekomst mantelzorg te verlenen? Dan kun je gebruik maken van verschillende vormen van ondersteuning en de jaarlijkse individuele mantelzorgwaardering aanvragen. Met al deze en andere vragen kun je terecht bij Steunpunt Mantelzorg.

Registreren als mantelzorger

Woon je in Zwolle of zorg je voor een naaste die in Zwolle woont? Laat dan jouw contactgegevens achter, zodat je bij ons bekend bent als mantelzorger. Hierdoor kunnen we jou op de hoogte houden van de mantelzorgwaardering. Ben je benieuwd welke ondersteuningmogelijkheden er zijn? Bekijk hier wat Steunpunt Mantelzorg doet.

Wonen jij en degene voor wie je zorgt beide niet in Zwolle? Kijk dan op de website van MantelzorgNL voor ondersteuningsmogelijkheden in jouw buurt.

              Persoonlijk contact

              Heb je een vraag waarmee je liever niet wacht? Neem dan contact met ons op via 038 - 422 5200 of mail naar mantelzorg@zwolledoet.nl. Je kunt ook een appje sturen naar 06 - 3900 8072.

              Deel deze pagina