Projecten

Steunpunt Mantelzorg werkt met diverse organisaties in en buiten Zwolle samen aan diverse projecten. Op deze pagina vind je een verzameling.

In voor mantelzorg thuis: een zachte landing na ziekenhuisopname

De mantelzorger is onmisbaar in de zorg voor een patiënt. Thuis, maar zeker ook in het ziekenhuis. Steunpunt Mantelzorg en ziekenhuis Isala deden samen mee aan het landelijke project ‘In voor mantelzorg thuis’. Het doel: een zachte landing voor mantelzorgers creëren na ziekenhuisopname van hun naaste.

  • Betrokken partijen: Steunpunt Mantelzorg en afdeling interne/ouderengeneeskunde van Isala
  • Wat is er tot nu toe bereikt? De ideale momenten voor onderlinge afstemming hebben Isala en Steunpunt Mantelzorg gevonden door met verpleegkundigen en mantelzorgers een klantreis te maken. Het resultaat van deze klantreis en de samenwerking is dat bezoekers van het ziekenhuis die een patiënt bijstaan, worden herkend en erkend als mantelzorgers en overbelasting in een vroeg stadium kan worden voorkomen. Denk aan gesprekken die op natuurlijke wijze ontstaan tussen verpleegkundigen en mantelzorgers én aan verschillende voorzieningen. Isala maakt een folder over advies en ondersteuning voor mantelzorgers, er is een online checklist met informatie: wat komt er kijken bij een opname en bij thuiskomst én verpleegkundigen volgen een e-learning over samenwerking met mantelzorgers. Ook wordt er gewerkt aan een informatiepunt voor mantelzorgers in het ziekenhuis. De voorzieningen maken de drempel naar hulp lager. Hiermee is een begin gemaakt om de samenwerking met mantelzorgers en de verpleegafdeling in de Isala te optimaliseren.
  • Interesse in dit project? Neem voor meer informatie over dit project contact op met Anja Holtkamp, consulent Steunpunt Mantelzorg via anja@zwolledoet.nl.
Deel deze pagina