Verslaving

Het fenomeen verslaving is van alle tijden. Alcoholisme, drugs- en seksverslaving bestaan al zo’n beetje sinds mensenheugenis, maar ook relatief nieuwe vormen van verslaving zoals obsessief gamen en internetten zorgen voor grote problemen.

Wat is een verslaving?

Verslaving aan middelen of gewoontes
Verslaving is een begrip waar veel verschillende opvattingen over bestaan. Verslaving wordt gezien als ziekte, een gewoonte, ondeugd of een maatschappelijk probleem. De term verslaving is van toepassing op middelen als alcohol en drugs, maar ook op gewoontes waar mensen geen weerstand aan kunnen bieden. Denk hierbij aan gokverslaving, seksverslaving en internetverslaving.

Wat is verslaving?
Eén van de definities van verslaving is: een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken, onafhankelijk van de lichamelijke behoefte. Verslaving betekent afhankelijkheid.

Je spreekt van verslaving als je:

  • niet meer zonder een middel kunt, lichamelijk of psychisch
  • steeds meer nodig hebt van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken
  • ontwenningsverschijnselen krijgt als je niet gebruikt. Dit kunnen lichamelijke verschijnselen zijn, zoals zweten of trillen. Of geestelijke verschijnselen zoals onrustig zijn of in paniek raken als je het middel niet gebruikt
  • meer dan de helft van de dag bezig bent met het gebruik door erover te denken, het te verkrijgen of daadwerkelijk te gebruiken

Hoe kan ik hier als naaste mee omgaan?

Een verslaving vraagt van jou als naaste vaak veel. Ontkenning van de verslaving is een veel gezien probleem wat grote weerslag kan hebben op de omgeving. Voor kinderen heeft het vaak een grote invloed op de ontwikkeling door de eventuele stress die aanwezig is. Hulp voor jou als naaste, voor je kinderen en voor degene die verslaafd kan erg belangrijk zijn.
Daarnaast een aantal tips die je misschien helpen, deze tips komen van de website van Tactus.
Tactus is een instelling in Zwolle die gespecialiseerd is in verslavingsproblematiek. Bij hun kun je terecht voor specifieke vragen en behandelingen.

4 tips:

  1. Zet jezelf centraal
  2. Zoek ondersteuning in je omgeving, dit kan d.m.v. lotgenoten of door iemand die je vertrouwt
  3. Behandel je partner die verslaafd is zoals jezelf ook behandeld zou willen worden
  4. Zoek voor rust en ontspanning voor jezelf en je eventuele kinderen
Kijk voor meer tips en ondersteuning op www.tactus.nl.
Wil je dat we met je meedenken of heb je een vraag voor ons? We organiseren egelmatig themabijeenkomsten rondom dit ondewerp. Houd onze agenda daarom in de gaten. Heb je een specifieke vraag, wil je even op adem komen d.m.v. de inzet van een vrijwilliger of wil je graag even je verhaal kwijt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, je staat er niet alleen voor!

                Deel deze pagina