Bekijk de vrijwilligersvacatures in de stad: lees meer
Bekijk de vrijwilligersvacatures in de stad: lees meer

Geheugensteuntje

Voor iemand met dementie en zijn familieleden is het erg belangrijk om goede informatie, praktische begeleiding en hulp te krijgen. Dit kan bij ons door de inzet van vrijwilligers die speciaal getraind worden rondom dit thema. We noemen deze vrijwilligers ook wel "geheugensteuntjes".

Wat ga ik doen?

Wat je als geheugensteuntje gaat doen kan heel divers zijn. Je wordt gekoppeld aan iemand met dementie en gaat gemiddeld een dagdeel in de week bij diegene thuis op bezoek. Boodschappen doen, wandelen, naar een koffietentje of iets anders leuks of nuttigs doen. Hiermee kan degene die voor iemand zorgt even andere dingen doen of "gewoon" ontspannen.

Om dit werk te kunnen gaan doen vinden wij het belangrijk dat je kennis bezit over het onderwerp dementie. Om je zo goed mogelijk van deze kennis te voorzien krijg je voor aanvang van je inzet een uitgebreide "geheugensteuntjes" training. Tijdens deze training leer je meer over het onderwerp en ga je bepaalde (communicatieve)vaardigheden oefenen. Hierdoor krijg je meer inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen de ziekte en het gedrag.

Heb ik speciale vaardigheden nodig?

Je hoeft bij aanvang geen speciale kennis of vaardigheden te bezitten, wel moet je het onderwerp dementie interessant vinden en is motivatie om iemand met dementie te kunnen ondersteunen erg belangrijk. Stevig in je schoenen staan is ook een belangrijke vaardigheid.

Aanmelden als vrijwilliger?
We merken dat de vraag naar gespecialisserde vrijwilligers die ingezet worden bij iemand met dementie steeds meer toeneemt, we vinden het dus erg fijn als je je aanmeldt om vrijwilliger te worden.
Aanmelden kun je doen door onderstaand formulier in te vullen. Een collega neemt dan contact met je op en plant een afspraak voor een kennismaking. Wanneer de kennismaking positief is voor ons allebei word je opgegeven voor de training geheugensteuntjes. Deze training vindt 2x per jaar plaats. Heb je de training gevolgd dan kun je aan de slag! We gaan op zoek naar iemand die bij je past en organiseren ook daarmee een kennismaking. Voelt die kennismaking van beide kanten goed dan kun je aan de slag gaan! Is er nog niet helemaal een klik of ziet een van jullie het toch niet zitten, dan kijken we verder en gaan we op zoek naar een andere hulpvrager. Wij vinden het belangrijk dat het voor zowel de hulpvrager als de vrijwilliger goed voelt.

Wat mag je van ons verwachten?
Naast dat je vrijwilligerswerk waarschijnlijk veel voldoening gaat geven, kun je de volgende dingen van ons verwachten:

  • individuele begeleiding
  • een korte basistraining of introductiebijeenkomst
  • themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden of hulpverleningsinstanties
  • bijscholing
  • onkostenvergoeding en verzekering
  • getuigschrift voor opleiding of cv (op verzoek)
  • er is jaarlijks een uitje en een kerstbijeenkomst voor vrijwilligers

              Deel deze pagina