Beursvloer Zwolle op woensdag 29 mei 2024. Voor bedrijven en maatschappelijke organisaties: lees meer
Beursvloer Zwolle op woensdag 29 mei 2024. Voor bedrijven en maatschappelijke organisaties: lees meer

Geplaatst op
Dinsdag 26 april 2022

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Nieuws

Vrijwilligersvacatures schrijven: zó krijg je reacties

Je hebt een leuke vrijwilligersvacature, maar hoe breng je die ‘aan de man’? In vijf stappen schrijf jij een krachtige vrijwilligersvacature die reacties oplevert.

1: Een pakkende vacaturetitel

Lezers bepalen vaak op basis van de titel of ze op een vrijwilligersvacature klikken. Op basis hiervan bepaalt iemand of hij door wil lezen. Schrijf daarom een prikkelende titel voor boven de vacature; een korte zin die de aandacht trekt. Je wilt dat de persoon die jij zoekt, reageert op je vacature. Vertel dus duidelijk wíe je precies zoekt.

Bedenk één of twee woorden die direct aan de lezer duidelijk maken wat hij of zij gaat doen. Bijvoorbeeld: ‘bezorger wijkkrant’, ‘collectant’ of ‘dierverzorger’. Voeg vervolgens iets creatiefs toe om jouw vacature op te laten vallen, iets wat mensen nieuwsgierig maakt. Zo kun je de titel 'Tuinonderhoud verzorgingstehuis' ombuigen naar 'Bezorg ouderen een mooi uitzicht'.

Voorbeelden van een creatieve, pakkende vacaturetitel:

Tip: vermijd het woord 'ik zoek' of 'gezocht' in je vacaturetitel. In onze vacaturebank staat boven jouw vacature namelijk al de naam van je organisatie + zoekt. Bijvoorbeeld 'Sein zoekt: Digitaal maatje'. Als je dit dus zelf ook in je titel zet, staat het er dubbelop.

2: Waar doe je het voor?

Waarom bestaat jullie organisatie, wat is jullie doel? En waar offert een vrijwilliger zijn of haar kostbare vrije tijd voor op? Zet de missie / de impact van je organisatie -kort- bovenin je tekst. Dit wordt vaak vergeten, maar als nieuwe vrijwilliger wil je graag weten bij wat voor organisatie je aan de slag gaat.

3: Vertel waar iemand aan mee gaat werken

In iedere vacature die je op onze website plaatst vind je het veld 'omschrijving / werkzaamheden'. Dit is de plek waar je kunt vertellen welke werkzaamheden er zijn voor de nieuwe vrijwilliger. Probeer echter niet alleen te kijken naar een goede omschrijving van de taken, maar vertel juist óók aan welke dingen iemand gaat meewerken. Omschrijf waar de vrijwilliger een mooie bijdrage aan gaat leveren en hoe iemand zijn talenten kwijt kan in de activiteiten die je noemt. Kortom: vorm je werkzaamheden om tot de leuke taken die jij te bieden hebt.

Benoem ook of iemand alleen of samen met anderen gaat werken en of er (tijdelijk) begeleiding is tijdens het inwerken. En heel belangrijk: geef een realistische weergave van de tijdsinvestering die je verwacht. Gaat het om een paar uur per week of een paar uur per maand? Zijn de werkzaamheden het hele jaar door of juist op een bepaald moment? Geef ook aan of er flexibiliteit mogelijk is en of de vrijwilliger het werk op een dag of moment naar keuze in kan plannen.

4: Het type vrijwilliger

Het volgende dat je omschrijft in de vacature zijn de vaardigheden die je zoekt in een vrijwilliger. Gebruik woorden die het type mens beschrijven dat jij zoekt. Misschien zoek jij iemand die van dieren houdt, oftewel een ‘dierenvriend’. Of een ‘aanpakker’, of een ‘creatieve geest’. Je kunt hier ook aangeven of je iemand zoekt die met een bepaalde doelgroep kan werken, bijvoorbeeld met mensen met dementie of anderstaligen. Schets een duidelijk profiel, maar wees ook realistisch in wat je van de vrijwilliger verwacht.

5: Vertel wat de vrijwilliger terugkrijgt

What's in it for me? Verplaats je in de vrijwilliger: waaróm zou diegene jou willen helpen? Vertel onder het kopje 'Overige informatie' wat het werk zo leuk maakt, en zo betekenisvol. Ofwel: breng het doél over op de lezer. Er samen voor zorgen dat ouderen zich gezien voelen, bijvoorbeeld. Nog beter: laat een van je huidige vrijwilligers dit vertellen en neem een quote op in je vrijwilligersvacature. Beschrijf welk verschil jullie hulp al voor iemand maakte. Dát is waar veel mensen graag hun steentje aan bijdragen. Vergeet hier ook niet te vermelden of er scholingsmogelijkheden zijn, trainingen of waardering bijvoorbeeld in de vorm van een jaarlijks vrijwilligersuitje.

6: Gouden tips

Onze beste algemene tips: gebruik humor wanneer gepast, wees creatief en vermijd clichés en vakjargon. Zorg dat je opvalt tussen andere vacatures, maar wel een duidelijke omschrijving geeft van waar je naar op zoek bent en gebruik een schrijfstijl kiest die past bij jouw organisatie. Hou je vrijwilligersvacature kort en bondig en gebruik waar nodig tussenkopjes. Veel mensen lezen een tekst niet van a tot z, maar ‘scannen’ de tekst. De tussenkopjes geven precies aan welke info eronder te vinden is.

Wil je meer tips?

Kun jij nog meer tips gebruiken voor het schrijven van een even creatieve als succesvolle vacaturetekst? Stuur dan gerust een mailtje naar info@zwolledoet.nl, we denken graag met je mee.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina