Werken bij ZwolleDoet? Bekijk onze vacatures! lees meer
Werken bij ZwolleDoet? Bekijk onze vacatures! lees meer

Geplaatst op
Donderdag 16 juli 2020

Geplaatst door

Verhalen

“Altijd kijk ik ernaar uit als hij komt, even lachen en een gezellig praatje, het is heerlijk”

Tinie (71) wil het liefst zo lang mogelijk alles zelf doen. Maar door haar reuma wordt dat steeds iets lastiger, dat merkte ze vooral bij het halen van de boodschappen. Daarom nam haar verzorgster contact op met Startpunt Informele Zorg, onderdeel van ZwolleDoet! Hier kwam ze in contact met vrijwilliger Remco, die veel meer dan alleen een boodschappenhulp bleek.

'We hebben dezelfde humor!'

Al snel kreeg Tinie te horen dat vrijwilliger Remco haar wel wilde helpen. Tinie: "Hij is fantastisch, ik ben zo blij met hem! Het is gewoon een hartstikke leuke vent. Hij heeft zelf ook het nodige achter de rug en toch doet hij dit er nog bij. Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten was er gelijk een klik! Ik vind het een schat van een vent, echt waar, het is zo boffen. We hebben allebei dezelfde humor. Hij is 42 en ik 71 jaar oud, maar dat leeftijdsverschil maakt niets uit”.

Bezorging tot aan balkon

"Elke week komt Remco de boodschappen doen, daar ben ik ben zo blij mee! Ik heb het lijstje dan al klaarliggen. Als hij terugkomt, loop ik naar de slagboom. Zo kan hij met de auto precies tot aan mijn balkon komen. Ik heb een stoeltje klaargezet en daar tilt hij dan zo de boodschappentas op. Met afstand dus, ja zo doen wij dat in coronatijd!

Meer dan alleen een boodschappenhulp

Vanwege haar reuma is het voor mevrouw niet altijd makkelijk om op pad te gaan. Daarom is het fijn dat Remco een auto heeft. "Ik moet eens in de zoveel tijd naar de reumatoloog in het Isala. Met de bus kan dat echt heel lang duren. Laatst stond ik zo lang te wachten in de regen en de wind, ik kwam zelfs te laat in het ziekenhuis. Remco zegt nu: dan breng ik je toch even met de auto?”.

De drempel om de deur uit te gaan wordt voor Tinie steeds hoger. "Met mijn zus ga ik nog wel eens naar het winkelcentrum toe, even het pleintje rond en een winkeltje kijken. Zelf ga ik wel eens op een bankje zitten hier in het bos bij Zandhove. Er zijn jonge lammetjes, dat is zo leuk! En er is ook al verscheidene keren muziek geweest voor de mensen van Zandhove. Als ik dan op mijn balkon zit kan ik het ook horen, daar heb ik ontzettend van genoten.
Ik vind het wel spannend nu met corona, ik weet niet of ik ooit nog in de stad ga komen met die overvolle bussen. Toen ik dat tegen Remco zei, bood hij meteen aan om een keer met de auto met mij mee te gaan. Dat is toch leuk, wie zegt nou zoiets? Het is zo leuk dat hij dat aanbiedt, zo’n vlotte jongen. Altijd kijk ik ernaar uit als hij komt, even lachen en een gezellig praatje”.

'Ik wilde gewoon iets terugdoen'

Vrijwilliger Remco: “Ik ben zelf ziek geweest en voor 100% afgekeurd. Mijn energie is nog steeds heel wisselend. Ik heb altijd gewerkt en een baan gehad, maar dat kan nu helaas niet meer. Ik wil niet zomaar een uitkering ontvangen, daarom wil ik heel graag wat terugdoen voor de maatschappij. Sinds mijn tienerjaren werk ik al als vrijwilliger voor het dierenasiel, daar ben ik gewoon helemaal mee vergroeid. Ik wilde daarnaast nog wel wat doen. Toen ik de oproep zag op SamenZwolle van Tinie leek me dat wel een prima idee. Het is maar een half uurtje voor mij in de week. Maar als ik dan zie wat het voor haar betekent, dan doe ik dat graag. Mijn moeder heeft ook reuma, dus ik heb van dichtbij gezien hoe het iemand kan beperken en hoeveel last je daarvan kunt hebben. Bovendien: het is ook gewoon gezellig met Tinie, we hebben het leuk samen, ook al verschillen we best wat in leeftijd".

Zelf makkelijker hulp vragen

“Doordat ik zie wat het voor haar betekent, terwijl het voor mij geen grote moeite is, is de drempel voor mij om een keertje hulp te vragen ook wat lager. Ik ben soms zelf ook beperkt vanwege gezondheidsproblemen. Mijn ouders willen me graag helpen en bieden het altijd aan, maar ik hou dat zoveel mogelijk af. Want net als Tinie wil ik ook liever alles zelf doen en mezelf redden. Maar ik heb bij haar ook gemerkt dat als je anderen de kans geeft je te helpen, dat dat voor hen ook fijn is. En helemaal geen grote moeite, want ze willen het juist heel graag voor je doen.”

Wil jij net als Remco ook iets voor een ander doen? Kijk eens tussen de vacatures! Behoefte aan een persoonlijk gesprek om te kijken waar jouw interesses liggen? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze pagina