Goed dat je hulp zoekt bij de Nederlandse taal!

Vind je de Nederlands taal soms moeilijk te begrijpen? Wij kunnen een vertaalmaatje voor je zoeken. Vertaalmaatjes zijn er voor gesprekken tussen mantelzorgers/hulpvragers en (zorg)instanties.

Voor wie?

Mantelzorger en moeite met de Nederlandse taal? Vastgelopen in zorgtaken? Of weet je je geen raad met de Nederlandse zorgfomulieren en -regelingen? Ook kan het zijn dat je moeite hebt met het vragen van hulp aan mensen uit je omgeving. Dan kan je terecht bij ons. Wij hebben diverse coördinatoren, waarvan Sima gespecialiseerd is in vragen van anderstalige mantelzorgers.

Wat doet een vertaalmaatje?

Vertaalmaatjes zijn vrijwilligers die zowel Nederlands als een vreemde taal beheersen en jou kunnen helpen bij gesprekken tussen hulpvragers, mantelzorgers en (zorg)instanties. Jouw vertaalmaatje gaat met je mee naar gesprekken waar de taal lastig is. Bijvoorbeeld bij het Sociaal Wijkteam, de huisarts, het ziekenhuis en welzijnsorganisaties.

Voorbeeld
Een vrouw die met haar zieke moeder naar het ziekenhuis gaat, spreekt een beetje Nederlands, maar begrijpt de medische termen niet. De moeder zelf spreekt helemaal geen Nederlands. Om te zorgen dat zowel moeder als dochter het verhaal en de adviezen van de arts begrijpen, kan een vertaalmaatje meegaan.

Talen
De vertaalmaatjes binnen ons Steunpunt spreken bijvoorbeeld: Turks, Arabisch, Koerdisch, Perzisch, Dari (Afghanistan), Papiamento, Spaans, Marokkaans, Mandarijn (Chinees), Kantonees (Chinees), Indonesisch en Engels.

Taken
Vertaalmaatjes nemen geen beslissingen en geven geen adviezen. Ze zijn er alleen om te vertalen, als steuntje in de rug.

Getrainde vrijwilligers
De vrijwillige vertaalmaatjes hebben een training van twee dagdelen gevolgd. Daarin is aandacht besteed aan: gericht communiceren, taken van het vertaalmaatje, tijdsinvestering en het proces van afspraak tot en met het gesprek. Door deze training is je vertaalmaatje goed voorbereid.

Ik zoek een vertaalmaatje, en dan?

Neem dan contact op met Sandra Sluiter via het formulier hieronder of door te bellen naar: (038) 750 83 97.

            Deel deze pagina