Geplaatst op
Dinsdag 8 november 2022

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Nieuws

Zwolle pakt uit met Maand van de Mantelzorg, juist in deze turbulente tijden

Mantelzorgers, mensen die vanwege hun persoonlijke relatie voor iemand zorgen, staat een pittige tijd te wachten. Door te weinig zorgpersoneel, wachtlijsten voor specialistische zorg, inflatie en het feit dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, komt het meer dan ooit aan op de mantelzorger. In de Maand van de Mantelzorg, georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg van ZwolleDoet!, is het hun moment om even te ontspannen.

Donderdag 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Vaak vinden zij de zorg vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Op de Dag van de Mantelzorg wordt daarbij stilgestaan. “Mantelzorg overkomt je”, zegt Rosa Kreiter van ZwolleDoet! “Je krijgt een kind met een handicap, je vader wordt chronisch ziek of je buurvrouw raakt slecht ter been. Mantelzorgers zijn dus lang niet alleen volwassenen die voor hun ouder wordende ouders zorgen. Denk ook aan kinderen die dagelijks rekening houden met een ouder met een verslaving. Of een broertje dat het huishouden doet, omdat zijn ouders telkens met zijn zieke zus naar het ziekenhuis moeten.”

Enorme behoefte aan waardering

Rosa prijst de aandacht die er in Zwolle is voor mantelzorgers: “Wij hebben hier in de gemeente geen Dág van de Mantelzorg, maar een hele máánd. Met allerlei activiteiten. Van een avondje uit tot een informatieve bijeenkomst.” Dat de behoefte hieraan groot is, blijkt uit het feit dat enkele van de beschikbare activiteiten binnen 24 uur na het publiceren van de agenda vol zaten. “1.200 mantelzorgers hebben zich binnen een dag aangemeld. Een record. In totaal nemen er ruim 1700 mantelzorgers deel aan het programma deze maand.”

Nijpende situatie

Rosa ziet een directe relatie tussen de behoefte aan de activiteiten en de nijpende situatie waarin veel mantelzorgers momenteel verkeren. “Mantelzorg wordt steeds zwaarder. Wachtlijsten worden langer, waardoor mensen met bijvoorbeeld mentale klachten langer op zorg wachten. Dan komt het aan op de mantelzorgers om hen heen. In zorginstellingen is al tijden een tekort aan zorgprofessionals en ouderen blijven langer thuis wonen, waardoor ook in die situaties meer betrokkenheid van mantelzorgers nodig is. De inflatie en de stijging van de energieprijzen maken het nog pittiger. Ik was onlangs bij een gezin waar intensieve zorg nodig is voor hun kind. Een van de ouders moet constant in de buurt zijn, anders mis kan het misgaan. Hierdoor kan die moeder niet volledig werken. In combinatie met de stijgende (energie)prijzen maakt dit gezin dus een lastige tijd door.”

Ondersteuning

De hulp en steun voor mantelzorgers is er niet alleen in de Maand van de Mantelzorg. Steunpunt Mantelzorg organiseert het hele jaar activiteiten, lotgenotencontact, voorlichting en ontspanning. Ook zijn de consulenten mantelzorg er met een luisterend oor en advies op maat, bijvoorbeeld om de weg te wijzen naar voorzieningen voor mantelzorgers. Stuur gerust een mail voor meer informatie naar mantelzorg@zwolledoet.nl of bel 038 - 422 5200.

Activiteiten

En er blijven nieuwe activiteiten bij komen, afgestemd op de behoeften van de mantelzorgers zelf. “Zoals de tweewekelijkse bijeenkomst How2deal, voor studerende mantelzorgers van 17 tot 25 jaar. In het voorjaar was er de training die studerende jongeren helpt balans te vinden tussen mantelzorgtaken en hun eigen hobby’s en interesses. Bij de laatste bijeenkomst daarvan, zeiden de jongeren dat ze elkaar wilden blijven zien. Om ervaringen uit te wisselen, hun verhaal kwijt te kunnen. Zo ontstond How2deal. Hoe praat ik met mijn familie, hoe geef ik mijn grenzen aan, hoe overwin ik mijn angsten? Dat zijn thema’s die in deze nieuwe serie bijeenkomsten aan bod komen.”

Er zijn groepen voor diverse leeftijden, in allerlei situaties. De lotgenotencontactgroepen voor mantelzorgers van mensen met psychische kwetsbaarheid (eerstvolgende keer op 24 november), naasten van mensen met dementie (eerstvolgende keer op 5 december) en naasten van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (eerstvolgende keer 6 november) komen maandelijks samen. Deze bijeenkomsten zijn te vinden in onze agenda. In de Maand van de Mantelzorg is er nog plek bij de Vuurworkshop voor jonge mantelzorgers vanaf 12 jaar (11 november) en bij de theatervoorstelling op 18 november. Aanmelden is gratis voor mantelzorgers.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina