Geplaatst op
Woensdag 23 december 2020

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Nieuws

Winnaars Veerkrachtsprijs 2020

Toen de coronacrisis uitbrak stond de wereld even stil. De afgelopen maanden werd duidelijk dat we voorlopig niet terug kunnen naar het ‘oude normaal’. Daarom besloten we de Veerkrachtsprijs in het leven te roepen. Een prijs voor vrijwilligersorganisaties die laten zien dat zij met creativiteit tóch van waarde kunnen blijven voor hun doelgroep. De winnaars zijn bekend!

We vroegen vrijwilligersorganisaties welke creatieve plannen zij hebben, wat ze wilden opzetten of juist verder uitbouwen. Uiteraard moest het idee coronaproof zijn, en uitgevoerd worden met behulp van vrijwilligers. Aan de jury, bestaande uit Erna van Dijk (beleidsadviseur Gemeente Zwolle), Jolanda van der Veer (directeur SportService Zwolle), Bianca Talen (manager ZwolleDoet!) en Ingeborg Peterson (directeur Nieuwe Buitensociëteit), de lastige taak om een keuze te maken uit alle aanmeldingen,

Eerste prijs: Stichting Vrienden van WEW

Stichting Vrienden van WEW verzorgt muzikale binnenactiviteiten voor de bewoners van de Driezorg woonzorgcentra Westenhage, Ensemble en Wendakker. Daarnaast realiseren zij allerlei faciliteiten die zorgen voor verbinding bij de bewoners, zoals een Grootletterboek bibliotheek, legpuzzels en keukenapparatuur om gezamenlijk maaltijden te maken. Tijdens de coronacrisis bezorgden zij ouderen in heel Zwolle een lach op het gezicht, door met een draaiorgel langs zorginstellingen te gaan. Waarom zij zich hebben aangemeld voor de Veerkrachtsprijs? "Omdat we ook tijdens Sinterklaas en de feestdagen muzikale lichtpuntjes willen brengen naar ouderen en nog veel meer goede ideeën hebben om coronaproof mensen te verblijden."

Jury: "We zijn onder de indruk van de snelheid waarmee de Stichting Vrienden van WEW wist om te gaan met de coronacrisis. Ze verplaatsten hun binnenactiviteiten naar buiten en wisten heel goed contact te blijven houden met hun doelgroep. Het werd ontzettend positief ontvangen in de stad en zorgde voor veel vrolijkheid bij ouderen én anderen. Het idee wordt echt met vrijwilligers uitgevoerd, en omdat het zo goed werd ontvangen, zijn ze de hele stad doorgegaan. Ze hebben vanaf het begin van de coronacrisis veerkracht getoond. Een terechte winnaar van de eerste prijs."

Tweede prijs: Nazorgcentrum Intermezzo

IntermeZZo in Zwolle is het regionale nazorgcentrum voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Ze bieden psychosociale ondersteuning vanaf het moment van diagnose tot zo lang als nodig is. Doel is dat mensen de regie op hun leven mét en na kanker kunnen hervatten, hun veerkracht vergroten. Voor kinderen die opgroeien in een omgeving waar kanker speelt, is er KindermeZZo. De organisatie werkt met 100 speciaal getrainde vrijwilligers en professionals die zich belangeloos inzetten. Zij meldden zich aan voor de Veerkrachtsprijs, omdat hun vrijwilligers door de coronacrisis nog maar weinig activiteiten voor de gasten op locatie kunnen organiseren. Met het geld willen ze graag professionele video's maken zodat gasten vanuit huis deel kunnen nemen aan ontspannende activiteiten.

Jury: "Mooi hoe het woord veerkracht hier niet alleen terugkomt bij de vrijwilligers, maar ook bij de doelgroep zelf. Deze inzending sprong er voor ons dan ook uit. Het idee is duurzaam, de filmpjes kunnen ook na de coronacrisis nog worden ingezet om gasten te ondersteunen. Met de tweede prijs willen we dit initiatief graag supporten."

Gedeelde tweede prijs: De Hanzerenners

Vereniging De Hanzerenners zet zich in om zoveel mogelijk kinderen uit Zwolle - en omgeving - aan het wielrennen te krijgen. Ze leren kinderen veilig fietsen en daar plezier uit te halen, al dan niet in wedstrijdverband. Ook tijdens de coronacrisis doen de vrijwillige trainers hun best kinderen actief te houden. Zij meldden zich dan ook aan voor de Veerkrachtsprijs, om op creatieve manieren kinderen in beweging te blijven houden.

Jury: "Wat we aan deze inzending waarderen, is dat de organisatie zich inzet voor een jonge doelgroep. Ook voor kinderen veranderde er veel tijdens de coronacrisis. Zoveel mogelijk mensen stimuleren om te fietsen, dat is niet alleen veerkracht, maar ook een stuk vitaliteit. Ontzettend belangrijk in deze tijd. Daarom voor hen een gedeelde tweede prijs."

De uitreiking

Benieuwd naar hoe dat uitreiken van de prijzen ging? Bekijk dan de video van het vrijwilligersevent!

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina