Geplaatst op
Maandag 4 maart 2024

Geplaatst door
Demi Ruiter

Nieuws

Vacature: Consulent Jonge Mantelzorgers

Jonge mantelzorgers geven zorg aan iemand in hun omgeving. Bijvoorbeeld een vader, moeder, broertje of zusje met een (chronische) ziekte, beperking of verslaving. Maar liefst 1 op de 5 kinderen groeit op met een zorgsituatie binnen hun gezin. Jonge mantelzorgers leren verantwoordelijkheid te nemen en rekening te houden met de beperkingen van een ander. Ze zijn vaak zelfstandiger en onafhankelijker dan leeftijdgenoten zonder zorgtaken. In de basis zijn dat mooie eigenschappen, maar het zorgen voor een ander kan ook leiden tot stress, vermoeidheid en verminderde school- en werkprestaties. Veel jonge mantelzorgers geven aan weinig tijd te hebben voor vrienden en hobby’s en/of ze missen emotionele steun.

Wat je doet als Consulent Jonge Mantelzorgers

Het team van Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!, zet zich dagelijks in voor de ondersteuning van mantelzorgers in Zwolle. Als mantelzorgconsulent met het aandachtsgebied jonge mantelzorgers ben jij het aanspreekpunt voor mantelzorgers tot 24 jaar. Heb jij affiniteit met kinderen/jongeren? Ben jij goed in het organiseren van activiteiten en trainingen voor deze groep en kan jij het thema ‘jong en mantelzorg’ onder de aandacht brengen bij andere professionals? Lees dan snel verder.

  • Individuele ondersteuningsvragen aannemen en doorgronden; jij hoort de vraag achter de vraag
  • Een luisterend oor bieden en handelen waar nodig; jij bent een vertrouwenspersoon voor de jongere en het gezin
  • Collectieve activiteiten organiseren; jij bent de drijvende kracht achter bijvoorbeeld de ‘Week van de Jonge mantelzorger’ en ‘de brusjesgroep’
  • Trends en ontwikkelingen volgen en vertalen naar werkplannen en nieuwe aanpakken; jij weet wat er (in de toekomst) nodig is
  • Expertise delen en samenwerkingspartners informeren/enthousiasmeren; jij bent pleitbezorger voor de jonge mantelzorger
  • Met het team jonge mantelzorgers in beeld brengen en campagnes en evenementen bedenken; jij zorgt voor waardering van de jonge mantelzorger
  • Matchen, werven en begeleiden van ervaringsmaatjes; jij koppelt vrijwilligers aan jonge mantelzorgers.

Herken jij je hierin?

Iemand écht helpen is waar jij energie van krijgt. Jij bent geen hulpverlener, maar jouw open houding zorgt er wel voor dat iemand zijn/haar verhaal kwijt kan. De gebaande paden zijn niets voor jou, je denkt creatief, gaat vérder en vraagt goed dóór om tot de kern te komen. Je kunt tools aanbieden die jonge mantelzorgers in hun kracht zetten, zoals de methodiek Positieve gezondheid.

In het contact met andere professionals (zoals docenten), ben je een echte verbinder; jij verbindt formele zorgpartijen aan informele zorgoplossingen.

En je brengt jongeren en organisaties in beweging. Soms met een luisterend oor, soms met een concrete oplossing en soms door aan te haken bij collectieve activiteiten of bestaande projecten.

Je bent een enthousiaste consulent, die de behoeften én talenten ziet van jongeren en daar vlug op inspeelt. Je snapt echter ook dat veranderingen zowel bij de jongere, in het gezin en op school/werk soms wat geduld vragen.

Jij regelt zó een activiteit; ze kunnen jou niks weigeren, je weet immers ‘het verhaal’ van de jonge mantelzorger goed over de bühne te brengen. Je vindt het prima om ‘het gezicht’ van ZwolleDoet! te zijn als het gaat om ‘jong en mantelzorg’. Bijvoorbeeld in vlogs en op de socials.

Jij en je collega's bij ZwolleDoet!

Je werkt bij ZwolleDoet! in een team met verschillende achtergronden en leeftijden. Trekt samen op rondom gezamenlijke evenementen als de Dag van de Mantelzorg en vindt het prima om af en toe ook eens in te springen voor een andere doelgroep of bij een ander team van ZwolleDoet! We zijn benieuwd naar jouw talent of passie!

Soms lopen dingen anders dan gepland. Geen nood, we leren samen. Je bent leergierig en gedreven; je zoekt naar nieuwe manieren om de doelstellingen te behalen. Bijvoorbeeld samen met een partij in de stad; in Zwolle doen we het samen.

Meer lezen en solliciteren?

Wat zoeken wij? En wat bieden wij? Voor de volledige vacature en solliciteren klik op onderstaande knop.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina