Werken bij ZwolleDoet? Bekijk onze vacatures! lees meer
Werken bij ZwolleDoet? Bekijk onze vacatures! lees meer

Geplaatst op
Vrijdag 6 november 2020

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Nieuws

Mantelzorger: Deel je zorg

Zorgen voor een ander is iets moois, maar kan ook zwaar zijn. Als mantelzorger is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Door over je zorgen te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is.

Ondersteuning voor mantelzorgers

Bijna 1 op de 4 Nederlanders draagt zorg voor een partner, ouder of kind. Veel mensen realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een naaste kan grote uitdagingen met zich mee brengen en niet iedereen weet de juiste hulp en ondersteuning te vinden. De campagne Deel je zorg, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is er om mantelzorgers te stimuleren over hun zorgen te praten of hulp te zoeken.

Zorg delen helpt

Mantelzorger ben je de hele dag door. Die zorg is ontzettend waardevol. Daarom is het belangrijk dat je niet twijfelt om hulp te vragen als het je even te veel wordt. Deel je zorg met een ander, wij helpen je graag.

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg is er om jou te ondersteunen, vragen te beantwoorden en praktische hulp te bieden. Maar je kunt ook bij ons terecht wanneer je gewoon even je verhaal wilt delen of behoefte hebt aan een luisterend oor.

Wist je dat vrijwilligers zowel mantelzorgers als hulpvragers ondersteuning kunnen bieden? Het kan daarbij gaan om activiteiten, gezelschap, een maatje, (nacht)zorg voor terminaal zieken of praktische hulp. Daarnaast biedt onze mantelzorgmakelaar Kristel Koridon gratis hulp bij regeltaken en vragen over wetgeving. Spreek je een andere taal of heb je een andere culturele achtergrond? Ook dan kunnen we helpen, bijvoorbeeld door de inzet van een vertaalmaatje.

Deel je zorg met ons. Mail naar mantelzorg@zwolledoet.nl, bel (038) 422 5200 of kijk op www.zwolledoet.nl/mantelzorg.

Jonge mantelzorgers

Ook jongeren dragen regelmatig de zorg voor een ander. Maar liefst 1 op de 5 is namelijk een jonge mantelzorger. Het geven van mantelzorg geeft jongeren vaak een gevoel van voldoening, trots en liefde. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving gewoon bij. Tegelijkertijd is die zorg ook heel zwaar, omdat het lastig is te combineren met school, vrienden en hobby’s. Veel jonge mantelzorgers cijferen zichzelf daarom weg. Maar om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moet je ook goed voor jezelf zorgen.

Onze tips

  • Deel je zorg. Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt, dat lucht op.
  • Bespreek het op school. Je mentor of leraar begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
  • Geef aan wanneer het te veel is. Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden.
  • Blijf leuke dingen doen. Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding.

Wij zijn er voor jou
Naast deze tips kan het soms ook fijn zijn om even met iemand te praten. Dit kan met Jeanine of Rosa. Zij weten alles over onze jonge mantelzorgers, kunnen je tips geven en samen met jou kijken wat je nodig hebt. Daarnaast kunnen ze je in contact brengen met andere jonge mantelzorgers. We organiseren regelmatig leuke activiteiten en workshops zoals lasergamen, trampoline springen of een reptielenmiddag. En wist je dat we bij ZwolleDoet! ook werken met ervaringsmaatjes? Dit zijn jonge vrijwilligers en stagiaires die zelf zijn opgegroeid met zorg in het gezin en nu ondersteuning bieden aan jonge mantelzorgers. Zij weten als geen ander hoe het is en gaan samen met jou leuke dingen doen. Lees hier meer over wat ZwolleDoet! voor jonge mantelzorgers kan betekenen.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina