Geplaatst op
Donderdag 21 december 2023

Geplaatst door
Demi Ruiter

Nieuws

In Zwolle gaan we voor inclusieve ouderenzorg

Op 21 december zet het bestuur van verschillende ouderenzorgorganisaties, gemeente Zwolle, migrantenorganisatie, welzijnsorganisaties en middelbaar en hoger onderwijs een handtekening onder een manifest. Een samenwerkingsverband dat werkt aan zorg voor ouderen met een migratieachtergrond. Bij deze zorg wordt rekening gehouden met cultuurverschillen, de leefsituatie, traumatische gebeurtenissen, migratiegeschiedenis en/of de achterstand op iedere persoon of groep. Dit wordt cultuursensitieve zorg genoemd. Ook Bianca Talen, zet een handtekening namens ZwolleDoet!.

Cultuursensitieve zorg sluit aan de waarden en levenswijze van een groep of persoon. Cultuur is niet uitsluitend afkomst, etniciteit of religie. Het kan ook gaan over gender, seksuĀ­ele voorkeur, klasse, opleiding of poliĀ­tieke voorkeur. Vanuit het manifest wordt gewerkt aan ontmoeting en verbinding. Er wordt actief kennis gedeeld over en ook met de Zwolse ouderen met een migratieachtergrond.

Vijf jaar geleden verenigde diverse organisaties zich en ondertekende toen de ambitie om toe te werken naar cultuursensitievere ouderenzorg. Er zijn mooie stappen gezet. Het Zwolse netwerk is ook landelijk bekend bij VWS. Het netwerk denkt mee over de mogelijke interventies richting de ouderenzorg op landelijk niveau.

Op 21 december ondertekenen de Zwolse bestuurders opnieuw het manifest. Ditmaal met de doelstellingen de ingezette koers te vervolgen, te werken aan diversiteitvergroting in organisaties en om samenwerkingen uit te breiden en te versterken.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina