terug
ZwolleDoet Logo

Geplaatst op
Vrijdag 28 januari 2022

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Jong en dementie: de Kracht van Herinneringen

Nieuws

Pas 40 jaar en toch al te maken krijgen met dementie. Het klinkt veel mensen vreemd in de oren, maar het komt geregeld voor; er zijn in Nederland maar liefst 15.000 mensen ónder de 65 jaar met dementie. Meestal vallen onverklaarbare veranderingen in het gedrag op, waardoor de naasten het gevoel krijgen dat er iets niet in orde is. Speciaal voor jonge mensen met dementie en hun partner, kind, ouder of andere naaste is er vanaf 16 februari 2022 de serie bijeenkomsten ‘Kracht van Herinneringen’.

De geur van vers brood, het geluid van je eerste brommer en muziek van The Beatles. Mensen met dementie praten graag over persoonlijke herinneringen uit hun jonge jaren. Ook jonge mensen met dementie. Heel kleine dingen kunnen veel positieve herinneringen ophalen. Onder andere hiermee gaat de groep aan de slag vanaf 16 februari bij ZwolleDoet!

De Kracht van Herinneringen is voor thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorger, zoals hun partner, kind, ouder of andere naaste. De focus ligt op het ophalen van positieve herinneringen. Dit door een beroep te doen op wat mensen met dementie nog wél weten en kunnen, aan de hand van aansprekende thema’s. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en zorgt voor mooie contactmomenten.

Behoefte

De Kracht van Herinneringen voor jonge mensen met dementie vloeit voort uit de reguliere serie bijeenkomsten voor senioren met dementie. Die bleek in een behoefte te voorzien; 24 koppels deden al mee. De bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met casemanagers dementie.

Positief

De bijeenkomsten, 4 in totaal, hebben een positieve insteek en staan voor samen iets ondernemen en elkaar beter begrijpen. Iedere bijeenkomst bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste gedeelte worden samen herinneringen opgehaald door middel van een thema. Bijvoorbeeld schooltijd, werk, hobby’s of muziek. In het tweede gedeelte wordt de groep gesplitst. De mantelzorgers gaan dan in een aparte ruimte samen in gesprek en krijgen informatie en tips. De mensen met dementie gaan onder begeleiding van ervaren vrijwilligers een ontspannende activiteit doen.

Aanmelden

De bijeenkomsten zijn op woensdagavond, van 19.30 tot 21.30 uur bij ZwolleDoet!, op de volgende data: 16 februari, 23 februari, 2 maart en 9 maart 2022. Deelnemers zijn vanaf 19.00 uur van harte welkom voor een kop koffie of thee vooraf. Deelname is gratis. Het is wel de bedoeling dat alle bijeenkomsten bezocht worden, zodat er een vaste groep met bekende, vertrouwde gezichten ontstaat.

Klik hier om je aan te melden

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina