terug
ZwolleDoet Logo

Voor ouders

Wat heeft jouw kind nodig? Hoe blijf je een goede ouder voor jouw kinderen? Lukt het om het leven van je kind zo gewoon mogelijk te laten zijn, ook al is het thuis in veel opzichten anders dan bij andere kinderen? Waar hebben kinderen steun aan als ze het moeilijk hebben en hoe kun je er voor ze zijn? Belangrijke vragen die bij veel ouders van jonge mantelzorgers spelen. We vertellen je graag meer over wat wij voor (jonge) mantelzorgers doen. Lees snel verder!

Kan jouw kind kind zijn?

Als er in jullie gezin iemand chronisch ziek is, een handicap of een psychische aandoening heeft, heeft dat invloed op de rest van het gezin. Ook op de kinderen. Kinderen die opgroeien met een familielid dat langdurig zorg nodig heeft, krijgen vaak veel meer taken en verantwoordelijkheden thuis. Bijvoorbeeld huishoudelijke taken als schoonmaken of eten koken, maar ook broertjes en zusjes aankleden of wegbrengen. Daarnaast heb jij als ouder het ongetwijfeld ook niet altijd makkelijk. Dit kan spanningen geven tussen jou en je partner of tussen kinderen onderling. Ook kan het voorkomen dat je soms even niet de ruimte hebt om altijd adequaat op de vraag van je kind in te gaan. Dit is volkomen logisch, maar kan wel zorgen voor een extra belasting voor jouw kind.

Wat kan je als ouder doen?

Het belangrijkste wat je kunt doen is er zijn voor je kind. Kinderen hebben vooral steun nodig van hun ouders. Maar ook leerkrachten, begeleiders van clubs en andere voor jouw kind belangrijke volwassenen kunnen van grote steun zijn. Naast een luisterend oor, het uiten van gevoelens, het stellen van vragen en gehoord worden, kan informatie over de ziekte of handicap en alles wat daar mee te maken heeft erg fijn zijn voor je kind om bepaalde dingen goed te begrijpen.

Concreet kun je het volgende doen:

 • Zorgen dat er voldoende hulp is, zodat er zo min mogelijk op de schouders van jouw kind komt te liggen
 • Je kind serieus nemen en vragen waarmee en hoe hij of zij geholpen wil worden
 • Ondersteuning geven bij het nemen van ruimte voor zijn of haar wensen, het aangeven van grenzen en het omgaan met en uiten van gevoelens
 • Jouw kind informatie geven over de diagnose en hoe jouw kind ermee om kan gaan
 • Samen op zoek gaan naar lotgenoten, wist je dat wij diverse activiteiten voor jonge mantelzorgers en brusjes organiseren?

Wij kunnen ook helpen!

Wil je meer informatie, adviees of even met iemand praten? Dit kan met Jeanine of Rosa van Steunpunt Mantelzorg. Zij weten alles over onze jonge mantelzorgers, kunnen je tips geven en samen met jou kijken wat jouw kind nodig heeft. Daarnaast organiseren zij regelmatig activiteiten en workshops speciaal voor jonge mantelzorgers. Het doel hiervan is om even te kunnen ontspannen en een leuke tijd hebben met kinderen die in een soortgelijke situatie zitten. We hebben ervaren dat het voor de kinderen erg fijn kan werken om juist met lotgenoten activiteiten te ondernemen, ze hoeven dan niets uit te leggen en kunnen helemaal zichzelf zijn.

Ervaringsmaatjes
Wist je dat we bij Steunpunt Mantelzorg ook werken met ervaringsmaatjes? Dit zijn jonge vrijwilligers en stagiaires die zelf zijn opgegroeid met zorg in het gezin en nu ondersteuning bieden aan jonge mantelzorgers. Vaak gaat veel aandacht en zorg uit naar het zieke of beperkte gezinslid, dat kan wel eens lastig zijn. Een ervaringsmaatje weet als geen ander hoe dat is en is er speciaal voor het kind zónder beperking. Een ervaringsmaatje biedt een luisterend oor, ondersteunt bij praktische zaken en is er voor de gezelligheid. Ook helpt hij of zij inzicht te krijgen in de eigen wensen en behoeften van de jonge mantelzorgers.

De Brusjesgroep
De Brusjesgroep is bedoeld voor kinderen die opgroeien met een broer of zus met een beperking. In de Brusjesgroep ontmoeten brussen andere kinderen met een bijzondere broer of zus. Je praat met elkaar over hoe het voor jou is om zo'n broer of zus te hebben. Je doet samen leuke dingen en kunt vragen stellen aan andere brusjes of de begeleiding.

Meer weten over Ervaringsmaatjes of de Brusjesgroep? Laat het ons weten in het formulier onderaan deze pagina.

         Blijf op de hoogte

         Wil je meer informatie ontvangen? Speciaal voor jonge mantelzorgers hebben we een nieuwsbrief waarin we activiteiten en handige informatie delen. Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Daarnaast vind je ons ook op instagram als @jmzwolle. Klik hier om ons te volgen!

         Deel deze pagina