terug
ZwolleDoet Logo

Geplaatst op
Maandag 11 oktober 2021

Geplaatst door
Kelly Bijvank

Documentaire ‘Ik zie jou’ over Zwolse mantelzorgers uit andere culturen

Nieuws

Een korte documentaire over mantelzorgers met een migratieachtergrond. Aan de hand van 4 portretten word je meegenomen in de mantelzorg-wereld. Hoe ervaren mensen het om mantelzorgtaken te verrichten? Waar lopen ze zoal tegenaan? En is ‘zorgen voor een naaste’ in een niet-Nederlandse cultuur anders?

Regisseur en sociaal-cultureel werker Pien Bos en theatermaker Pomme Willemse uit Zwolle hebben een documentaire gemaakt over Zwolse mantelzorgers met een migratieachtergrond. De makers willen het gesprek op gang brengen over mantelzorg en begrip kweken voor mantelzorgers uit een andere cultuur. De documentaire ‘Ik zie jou’ ging op 15 november 2021 in première tijdens de Maand van de Mantelzorg. Tegen betaling is het mogelijk een link naar de documentaire aan te vragen om hem tijdelijk online te kunnen bekijken of aan een gezelschap te vertonen.

Overbelasting

Pien Bos (op de foto in het midden) komt vanuit haar werk bij ZwolleDoet! regelmatig in contact met mantelzorgers uit verschillende culturen. Het viel haar op dat overbelasting bij deze groep relatief veel voorkomt. De documentaire is ontstaan bij haarzelf en collega Güler Cumert door de situaties die ze tegen komen op hun werk. Pomme Willemse (links op de foto) portretteerde voor ‘Ik zie jou’ vier mantelzorgers met een Marokkaanse, Turkse, Irakese en Antilliaanse achtergrond. Drie mantelzorgers wonen in Zwolle, een van hen woont in Kampen. Rechts op de foto: mantelzorger Dahlia.

Gesprek en begrip

Bos: ‘Zorgen voor een naaste kan voor mantelzorgers met een andere culturele achtergrond extra zwaar zijn. Dat komt door andere normen en waarden over zorgen voor elkaar dan we in de Nederlandse cultuur gewend zijn. Zo wordt mantelzorg in sommige culturen gezien als een vanzelfsprekende taak voor kinderen. Door een taalbarrière of onbegrip voor culturele gewoonten en denkwijzen, is het lastig om vertrouwen te geven aan anderen dan de eigen familie. Zo heeft een mantelzorger uit de documentaire haar baan opgegeven om voor haar ouders te kunnen zorgen, omdat het in haar cultuur niet gebruikelijk is dat ouderen naar een verzorgingstehuis gaan. Een ander vertelt over de psychische problemen van haar zoon en hoe moeilijk het voor haar is dat daarover in haar cultuur niet gesproken wordt.’ De documentaire heeft als doel om begrip te kweken voor mantelzorgers uit andere culturen door te laten zien waar zij mee te maken hebben als mantelzorger. ‘We hopen hiermee een opening te creëren om het gesprek erover op gang te brengen.’

Bewustwording bij hulpverleners

De film is ook bedoeld om bewustwording te creëren bij hulpverleners. Bos: ‘Hulpverleners hebben de neiging om te zeggen: ‘Je moet nee leren zeggen’. Of: ‘Denk ook eens aan jezelf’. Goed bedoeld, maar in sommige culturen kan het behoorlijke gevolgen hebben als je voor jezelf kiest. In Zwolle wordt hard gewerkt aan cultuursensitieve zorg. Dat betekent dat we het zorgaanbod beter laten aansluiten op wat mensen met diverse culturele achtergronden nodig hebben, zodat hier structureel verbetering in komt.’

Hulp voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen voor ondersteuning terecht bij Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet! Bijvoorbeeld voor vragen over regelingen en voorzieningen en een luisterend oor. Het steunpunt organiseert ook activiteiten en informatieve sessies en ondersteunt jonge mantelzorgers op verschillende manieren. Steunpunt Mantelzorg Zwolle staat bekend om zijn expertise rondom andere culturen en mantelzorgers. Kijk hier voor meer informatie.

Documentaire bekijken

Zou je deze documentaire graag zelf of in een klein gezelschap willen bekijken? Dat kan! Stuur dan een mail naar rosa@zwolledoet.nl.

In het nieuws

Updates en nieuws uit het werkveld

bekijk meer nieuws
Deel deze pagina