terug
ZwolleDoet Logo

Geplaatst op
Woensdag 16 januari 2019

Geplaatst door

De kracht van herinneringen

Verhalen

'Ik trouw de man waarvan ik hou. Ik krijg zijn naam, ik word zijn vrouw. ... Ik zie er blij en stralend uit. Morgen ben ik de bruid', Carla van den Berg (71) zingt zachtjes met Willeke Alberti mee terwijl ze in haar bruidsjurk wordt geholpen. Vandaag trouwt ze opnieuw met haar Henk (72). Niet officieel, maar dat doet niet af aan het gevoel. 'Straks zegt ze 'nee', zegt Henk grappig, maar zijn gezicht verraadt gezonde spanning.

Henk wacht tot zijn Carla achter het kamerscherm vandaan komt. De huwelijkse plechtigheid vindt plaats tijdens één van de bijeenkomsten van 'De kracht van de herinneringen', een serie bijeenkomsten voor koppels waarvan de één dementie heeft en de ander de rol van mantelzorger heeft.

Fijne herinneringen

Allerlei thema's komen voorbij, met vandaag: 'verliefd, verloofd, getrouwd'. Het doel van de bijeenkomsten is dat de personen met dementie zelfvertrouwen ontwikkelen, de mantelzorgers meer inzicht krijgen in de ziekte en dat het contact tussen de persoon met dementie en de mantelzorger verbetert. In het gezamenlijke gedeelte wordt gezocht naar fijne herinneringen waarover in een ontspannen omgeving wordt gesproken aan de hand van meegebrachte voorwerpen. Deze keer trouwen Henk en Carla spontaan opnieuw. De trouwjurk past nog en Henk heeft Carla tijdens de bijeenkomst ten huwelijk gevraagd.

“Dementie heeft een grote invloed op relaties.”

Na afloop van de groepsactiviteit, die wordt georganiseerd bij Steunpunt Mantelzorg (ZwolleDoet!), lunchen in de ene ruimte de mensen met dementie en in de andere ruimte de mantelzorgers. Dan is er voor de mantelzorgers, onder begeleiding van Mieke Voswijk van Steunpunt Mantelzorg, tijd om ervaringen uit te wisselen, hun hart te luchten of advies te vragen. 'Dementie heeft een grote invloed op relaties. De onderlinge band, het contact, de rolverdeling en de balans in de relatie veranderen veelal', omschrijft Voswijk de noodzaak van dit lotgenotencontact.

“Wij begrijpen elkaar, dat geeft steun.”

Agressie, verdriet, verwarring, spullen op de verkeerde plek wegleggen en eindeloos over vroeger praten: alle deelnemers zien een of meerdere van deze dingen thuis gebeuren. 'Wij begrijpen elkaar en dat geeft steun’, zegt een van de mantelzorgers. 'Even vrijuit praten.'
Carla heeft genoten van de feestelijke bijeenkomst en zei volmondig ‘ja’, met een grote glimlach op het gezicht van Henk als resultaat.

Op 31 januari start een nieuwe serie bijeenkomsten van De kracht van herinneringen.

Lees verder

Laat je inspireren door verhalen van anderen

bekijk alle verhalen
Deel deze pagina