aanmelden

Georganiseerd door
Startpunt Vrijwilligerswerk

Locatie
ZwolleDoet - locatie de Drijber
Burgemeester Drijbersingel 11
8021 DA Zwolle

Datum
vrijdag 31 maart 2023

Tijdstip
10.00 - 17.00 uur

Informatie & Advies

Agenda

Vertrouwens Contact Persoon - training (gratis!)

Het ontbreken van een luisterend oor of iemand die raad geeft, maakt het moeilijker voor vrijwilligers om ongewenst gedrag te bespreken. Mede hierdoor zien slachtoffers er vaak van af hun klacht te melden en blijven ongewenste en onveilige situaties voortbestaan. Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom belangrijk.

De training Vertrouwenscontactpersoon is een training van 1 hele dag (theorie en praktijk) waarin je kunt leren hoe je de rol van vertrouwenscontactpersoon kunt oppakken binnen jouw vrijwilligersorganisatie.
Je krijgt uitleg over de rol, je taken en vooral ook: je grenzen. Daarnaast kun je oefenen met gespreksvoering en leer je hoe je jezelf introduceert in deze rol.

De VCP biedt leden de mogelijkheid om in vertrouwen over grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie te praten. De VCP gaat in gesprek met slachtoffer of beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.
De volgende onderdelen aan bod:

  • preventie van grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie;
  • taken van de VCP;
  • meldingen behandelen;
  • oefenen van gesprekstechnieken;
  • zichtbaarheid van de VCP binnen de organisatie.

De training wordt verzorgd door Petra Hoekstra van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Zij is contactpersoon voor Noord-Oost Nederland m.b.t. (gratis) VOG & Preventiebeleid grensoverschrijdend gedrag.

Aanmelden
Aanmelden kan door het invullen van onderstaand formulier.

Let op
Op de locatie is geen lunch verkrijgbaar, dus neem zelf je lunch mee! Koffie, thee en water krijg je uiteraard van ons!

Aanmelden voor deze activiteit

Andere agendapunten

Bekijk alle agendapunten

bekijk alle agendapunten
Deel deze pagina